Nieuwsoverzicht

Gewone dwergvleermuis

eDNA als methode om (sneller) vleermuizen op te sporen

De Zoogdiervereniging maakt zich zorgen over het korte tijdpad dat geschetst wordt voor toepassing van eDNA om de aanwezigheid van vleermuizen te bepalen.
Lees meer over eDNA als methode om (sneller) vleermuizen op te sporen
  • Vale vleermuis (bron: Erik Broer)

    ‘Zeldzaam’ nachtdier in de spotlights; de vale vleermuis

    Binnen Europa kennen we hem in West-, Centraal- en Zuid-Europa, in het noordwesten kunnen we hem tegenkomen tot in België (Vlaanderen) en Nederland; de vale vleermuis. In Nederland is het -met maar één bekende kraamlocatie- een zeldzame soort. Mede daarom zetten we deze grootste vleermuis van Nederland, even in het zonnetje. Dit doen we niet alleen, BatLife Europe heeft deze soort gekozen als vleermuis van het jaar.
  • Hans van Dord wordt geridderd

    In memoriam Hans van Dord

    Ter nagedachtenis aan Hans van Dord, oud-voorzitter van de Zoogdiervereniging.
  • Wolf (© Maaike Plomp)

    EU neemt de verkeerde afslag en wil beschermde status van de wolf verlagen

    De Zoogdiervereniging betreurt het dat een meerderheid van de ambassadeurs van de EU-lidstaten op woensdag 25 september heeft gestemd voor het verlagen van de beschermde status van de wolf. Hoewel ook de EU-ministers nog over de status van de wolf moeten stemmen, volgen zij meestal het voorbeeld van hun ambassadeurs.
  • Hermelijn (bron: Mario Vermeer)

    Doe mee met het Jaar van de hermelijn!

    De herfst klopt op de deur en dat betekent dat het Jaar van de Hermelijn er voor driekwart op zit. De vrijwilligers van de Werkgroep Kleine Marterachtigen hebben al veel gedaan, maar willen graag nog meer bereiken. Tijd voor een update: Wat is er gaande en wat staat er nog op de planning?
  • Tweekleurige vleermuis (bron: Erik Broer)

    Zeldzame vleermuis terug op de kaart in provincie Utrecht

    De tweekleurige vleermuis is in Nederland een zeldzame soort. Tot enkele jaren terug kenden we twee kraamgroepen, een in de Eemsdelta en de ander in Maarssenbroek. Sinds 2020 ontbrak in Maarssenbroek echter elk spoor van deze prachtige vleermuis. Tot begin juli van dit jaar.
  • Egel (foto: Bastiaan Willemsen)

    Egel gezien? Geef het door tijdens de jaarlijkse Egeltelling op 13, 14 en 15 september

    Misschien zit er wel een bij jou in de tuin of lopen ze in de buurt; op de aanwezigheid van egels mag je trots zijn. Een egel is namelijk niet alleen schattig, maar ook erg nuttig. Tijdens de jaarlijkse Egeltelling op 13, 14 en 15 september staat de egel in de schijnwerpers. Hoe gaat het met de egel en waar komen egels voor? Geef ook jouw waarnemingen door en help mee deze vragen te beantwoorden.
  • Grote herbivore zoogdieren, zoals gallowayrunderen (hier in de Gelderse Poort) en konikpaarden, bepalen mede hoe het landschap zich ontwikkelt (bron: Fokko Erhart)

    Begrazing in Nederlandse en Vlaamse natuurgebieden

    In veel natuurgebieden zijn het vaak de grote grazers die als eerste opvallen: hooglander-runderen die over het fietspad lopen, damherten in de duinen, schaapskuddes op heidegebieden. Over begrazing in natuurgebieden is al veel geschreven, maar een boek dat praktijkervaringen combineert met wetenschappelijke kennis ontbrak. Tot nog toe.
  • Franjestaart

    Ontdek de donkere wereld van de vleermuis tijdens de Nacht van de Vleermuis

    Op vrijdag 23, zaterdag 24 en zondag 25 augustus kun je tijdens de Nacht van de Vleermuis deelnemen aan allerlei activiteiten. Jong en oud kunnen op deze manier meer leren over deze verborgen levende zoogdieren.
  • Rosse vleermuizen (bron: Erik Broer)

    Love is in the air; de rosse vleermuis op reis

    Steeds vaker ontvluchten mensen de gure herfst- en koude winterperiode in Nederland. Ze behouden hun vaste verblijfplaats -de woning- maar hebben daarnaast ook een plekje in het zuiden om te overwinteren. Van vogels kennen veel mensen dit gedrag maar net zoals veel vogelsoorten zijn er ook enkele vleermuissoorten die migreren om de koude winter te ontlopen.
  • Rode eekhoorn (© Aaldrik Pot)

    Het bos in voor eekhoorns en boommarters

    Zoogdieren waarnemen kan een hele uitdaging zijn. Sommige soorten zijn alleen ’s nachts actief, sommige soorten gaan in winterslaap en sommige soorten zijn (helaas) zo zeldzaam dat ze überhaupt moeilijk te vinden zijn. Andere soorten daarentegen zijn, met een beetje geluk, eenvoudiger te spotten. Deze tijd van het jaar maak je bijvoorbeeld meer kans op (jonge) eekhoorns en boommarters!
  • Zwermende gewone dwergvleermuizen (bron: Luuk Godefrooij)

    Knokkende dwergvleermuizen in de paartijd

    In augustus begint de paartijd van de gewone dwergvleermuis. Net als herten en reeën paren vleermuizen in de herfst. In het voorjaar, als de vrouwtjes weer wakker worden, hebben ze geen tijd voor balts en paren. Dan moet de baby groeien.
  • Windpark (bron: Dirk van Straalen)

    Turbine or not turbine?

    Het onlangs gepubliceerde rapport 'Monitoring van vleermuizen in windparken op land' omvat een uitgebreid advies voor het actualiseren van het protocol voor onderzoek naar vleermuizen in windparken. Hiermee krijgt de bescherming van kwetsbare soorten bij de ontwikkeling van windparken een positieve impuls.
  • Ochtendexcursie met een groep enthousiaste natuur- en waterbeheerders uit Vlaanderen en Nederland

    Driedaagse otterexcursie leert Vlaanderen en Nederland alles over de koning van de waternatuur

    De otter is de kroon op het werk van het herstel van onze wetlands. Ook Vlaanderen en Zuid-Nederland zetten zich in voor de terugkomst van deze soort en het verbeteren van diens leefgebied. Tijdens een driedaagse otterexcursie werd een groep enthousiaste natuur- en waterbeheerders rondgeleid langs otterleefgebied. De opgedane kennis wordt ingezet in het Interreg project ‘Otter over de grens’.
  • Driekleureekhoorn

    Huis- en hobbydierenlijst zoogdieren van kracht

    Vanaf 1 juli 2024 is de huis- en hobbydierenlijst van kracht en mogen er nog maar 30 soorten zoogdieren als huisdier gehouden worden. Hierdoor wordt het in de toekomst niet meer mogelijk om veel soorten exotische zoogdieren te houden, fokken of te verhandelen. Een lang gekoesterde wens van de Zoogdiervereniging gaat hiermee in vervulling.
  • Lutra 65-1

    Lutra verschijnt na de zomer

    De redactie heeft meer tijd nodig om enkele review-procedures af te ronden. Na de zomer verwachten we weer een lezenswaardige Lutra te kunnen publiceren.