Haas in winters landschap
© Sim Broekhuizen

Monitoring

Meldpunten

Wolf

Wolvenmeldpunt

Heb je een wolf gezien of denk je een wolf gezien te hebben? Geef jouw waarneming dan door via het wolvenmeldpunt. Iedere waarneming levert een waardevolle bijdrage.

Naar het wolvenmeldpunt
Wasbeer (© Maaike Plomp)

Wasberenmeldpunt

De wasbeer is meer dan 50 jaar geleden vanuit Noord-Amerika in Europa terecht gekomen en daarmee een exoot. De aanwezigheid van exoten is ongewenst. Zo zouden wasberen lokaal een bedreiging kunnen gaan vormen voor inheemse soorten. Waarnemingen van wasberen kan je bij ons melden, zodat we een beter zicht houden op de aanwezigheid van deze soort in Nederland.

Naar het wasberenmeldpunt
Edwin Giesbers

Meldpunt exotische eekhoorns

Naast de inheemse rode eekhoorn worden er in Nederland soms exotische eekhoorns waargenomen. Deze dieren kunnen bijvoorbeeld zijn ontsnapt of losgelaten door particulieren en zijn mogelijk schadelijk voor inheemse diersoorten. Waarnemingen van exotische eekhoorns ontvangen we daarom graag via dit meldpunt.

Naar het meldpunt exotische eekhoorns
Muntjak (© Bernadette van Noort)

Muntjakmeldpunt

Muntjaks zijn kleine hertjes die doen denken aan een ‘mini ree’. De soort komt uit Azië en is in het verleden uitgezet op landgoederen. Omdat is gebleken dat de dieren alle planten, struiken en jonge bomen opeten, worden ze bestreden. Muntjaks zijn schuw en worden zelden gezien, waarnemingen zijn daarom heel waardevol. Muntjak gezien? Geef het door via het meldpunt.

Naar het muntjakmeldpunt