Wasberenmeldpunt

Wasbeer (© Maaike Plomp)

De wasbeer (Procyon lotor) is meer dan 50 jaar geleden vanuit Noord-Amerika in Europa terecht gekomen en daarmee een exoot. De aanwezigheid van wasberen is ongewenst, omdat wasberen lokaal een bedreiging kunnen vormen voor inheemse soorten. De Zoogdiervereniging helpt de Provincie Limburg om wasberen weg te vangen rond Sittard en Maastricht. Waarnemingen van wasberen kan je bij ons melden.

Wasberen zijn in het verleden gebruikt in de pelsdierfokkerij, maar zijn ook als mascotte van Amerikaanse soldaten meegenomen naar o.a. Duitsland. Wasberen zijn echte ontsnappingskunstenaars en eenmaal in de vrije natuur kunnen de dieren overleven en zich gaan voortplanten.  In Europees verband is afgesproken dat wasberen in de vrije natuur geen goed idee is, dat nieuwe vestigingen voorkomen moeten worden en dat bestaande populaties zoveel mogelijk beperkt moeten worden om uitbreiding en schade te voorkomen (zie ook de factsheet nVWA). De Zoogdiervereniging ondersteunt dat beleid (lees hier meer over ons exoten standpunt). Bovendien kunnen wasberen in de directe omgeving van mensen leven en daar flinke overlast veroorzaken. Denk daarbij aan het doden van kleine huisdieren, het leeghalen van vuilnisbakken of het binnendringen van huizen. Wasberen kunnen ook besmet zijn met de wasberenspoelworm, wat een gezondheidsrisico kan zijn voor mensen. Ondanks het schattige en aaibare uiterlijk en grappige gedrag, zijn het dieren die je liever niet in de Nederlandse vrije natuur wil hebben.

Schade door wasbeer (© Dieren in nesten)

De Provincie Limburg heeft de Zoogdiervereniging gevraagd om mee te helpen bij het wegvangen van wasberen in Limburg. In deze provincie is waarschijnlijk een kleine populatie aanwezig in de omgeving van Sittard en enkele dieren in de omgeving van Maastricht. In Limburg is nog veel onduidelijk over de aanwezige aantallen wasberen en de herkomst van de wasberen. Een recent uitgevoerde studie (in opdracht van de Provincie Limburg) heeft uitgewezen dat wasberen verspreid voorkomen in de omgeving van Sittard en Maastricht en dat een vangactie zou kunnen leiden tot het volledig verwijderen van de populatie (één van de aanbevelingen uit de huidige Europese richtlijn over Invasieve Exoten). Het wegvangen van de wasberen wordt daarmee haalbaar geacht en is geen ‘dweilen met de kraan open’. Mocht blijken dat de populatie veel groter is dan zal wegvangen niet mogelijk zijn en zal een andere oplossing m.b.t. de aanwezigheid van wasberen gekozen moeten worden om te voldoen aan de Europese afspraken. De Provincie zal op basis van de resultaten uit dit project worden geadviseerd over hoe in de toekomst met de wasbeer omgegaan kan worden.

Tenslotte, de Zoogdiervereniging beseft dat het vangen van wasberen gevoeligheden kent, maar om gefundeerde uitspraken te kunnen doen over aantallen, vangbaarheid van de dieren of de aanwezigheid van zoönosen (wasberenspoelworm) is onderzoek noodzakelijk. Door deel te nemen aan dit project denkt de Zoogdiervereniging belangrijke informatie te kunnen verzamelen en het debat over wel/niet vangen van wasberen beter te kunnen voeren.

Heeft u zelf een wasbeer gezien of heeft u een wasbeer in de tuin, schuur, in huis (op zolder) of in het natuurgebied in de buurt, gebruik dan het onderstaande formulier om uw waarneming te melden.

Wat heb je gezien?
beschrijf de uiterlijke kenmerken

Mag er een wildcamera of vangkooi worden geplaatst?
De waarneming is niet op eigen terrein.
De waarneming is op eigen terrein en er mag een wildcamera en vangkooi worden geplaatst.
De waarneming is op eigen terrein en er mag een wildcamera worden geplaatst.
De waarneming is op eigen terrein en er mag een vangkooi worden geplaatst.
De waarneming is op eigen terrein en u heeft liever geen camera of vangkooi op het terrein.
Heeft u foto’s kunnen maken?

Plaats hier bestanden om ze te uploaden

Bestanden selecteren
Een onbeperkt aantal bestanden kan naar dit veld worden geupload.
128 MB limiet.
Toegestane types: jpg png avi mov mp3 mp4 ogg.
Heeft u uitwerpselen en/of urine aangetroffen?
Wasberen kunnen ook besmet zijn met de wasberenspoelworm, wat een gezondheidsrisico kan zijn voor mensen. Heeft u uitwerpselen en/of urine aangetroffen, neem dan contact op met het RIVM voor het hygienisch opruimen hiervan.
U dient akkoord te gaan met onze privacyregels .