Huisspitsmuis (© Wesley Overman)

Dode spitsmuis gevonden? Lever hem in voor onderzoek!

04 november 2021

Om overlast van ongedierte te bestrijden worden regelmatig rodenticiden gebruikt. Andere diergroepen, waaronder andere zoogdieren, kunnen hier ook aan overlijden. Onderzoekers van de Wageningen Universiteit starten daarom een onderzoek naar de onbedoelde effecten van rodenticiden op spitsmuizen en doen de volgende oproep: lever dood gevonden spitsmuizen in!

De belangrijkste vraag die de WUR onderzoekers hebben is of spitsmuizen in stedelijk gebied meer rodenticiden binnenkrijgen of juist in het landelijk gebied.

Lichtverstrooiing zorgt voor lichtvervuiling in het landschap (Foto: Kamiel Spoelstra)

Nacht van de Nacht: nacht van de zoogdieren!

28 oktober 2021
Doe dat licht uit! Als dieren konden praten, dan zou je dat als eerste horen van de meeste zoogdieren in ons lichte Nederland. Donkere nachten zijn zeer belangrijk voor zoogdieren. De meeste zijn nachtactief – wij mensen zijn een uitzondering. Dat is eigenlijk jammer: wij houden zo van licht dat we veel geld en energie uitgeven voor verlichting om ons heen – of het nacht is of niet.
Rosse vleermuis in een vleermuiskast.

De Mysterieuze Vleermuis...

27 oktober 2021
Anne-Jifke Haarsma van de Vleermuiswerkgroep Nederland en Erik Korsten van ons bureau (Zoogdiervereniging) waren onlangs te gast bij de "Vroege Vogels en andere dieren"-podcast. Dik 40 minuten vol met leuke weetjes en belangrijke informatie over vleermuizen in Nederland.
Dakenstroom overzichtsfoto

Dakenstroom Kaatsheuvel wint Award Natuurinclusief Bouwen en Ontwerpen 2021

07 oktober 2021
De Award Natuurinclusief Bouwen en Ontwerpen 2021 van Vogelbescherming en Zoogdiervereniging is gewonnen door Dakenstroom in Kaatsheuvel, een project van woningcorporatie Casade. Nog drie andere projecten kregen een prijs: Haags Buiten in Den Haag ontving de Runner-Up Award, Berkelbosch in Eindhoven ontving de Brabant Award en de Aanmoedigings-Award ging naar Basisschool De Verwondering in Almere.
Bever (Bron: Henk van Harskamp)

Officiële opening Kenniscentrum Bever

06 oktober 2021
Op woensdag 6 oktober wordt het Kenniscentrum Bever officieel geopend tijdens het beversymposium. Op de website van het kenniscentrum vind je meer informatie over onder andere de ecologie van de bever en over de verschillende (preventieve) maatregelen om schade door bevers te voorkomen of op te lossen.  Het Kenniscentrum Bever is een samenwerkingsverband tussen organisaties die vanuit verschillende disciplines met bevers in aanraking komen. Doel is om op een duurzame manier met de bever samen te leven.
Bosco Verticale (The Vertical Forest) in Milaan

Genomineerden Natuurinclusief Bouwen Award 2021 bekend!

30 september 2021
Welke bouwer, ontwerper of ontwikkelaar brengt met zijn project het meeste leven in de stad? Acht inspirerende projecten dingen mee naar de Award Natuurinclusief Bouwen en Ontwerpen van Vogelbescherming Nederland en Zoogdiervereniging. De aanmeldingen variëren van een groen schoolplein, tot vleermuistorens, groene daken en volledig natuurinclusieve wijken. Het zijn allemaal projecten die goed zijn voor mens én dier. De prijswinnaars worden op donderdag 7 oktober 2021 om 13 uur bekend gemaakt.
egel

Ruim 4500 egels geteld tijdens Egelweekend 2021

29 september 2021

Met maar liefst 4500 egelwaarnemingen was het Egelweekend van 2021 weer een groot succes! Zoogdiervereniging, Egelwerkgroep, Jaarrond Tuintelling en OERRR riepen iedereen op om egelwaarnemingen door te geven. Niet alleen het aantal egels steeg ten opzichte van vorig jaar, ook het aantal waarnemers nam toe. Zo werden er via tuintelling.nl alleen al 1140 tellingen van egels in tuinen doorgegeven.

Egel (© Ernst Dirksen Fotografie)

Egel gezien? Geef het door tijdens het Egelweekend!

22 september 2021
Aankomend weekend is het weer zover: het jaarlijkse Egelweekend! Zoogdiervereniging, Egelwerkgroep, Jaarrond Tuintelling en OERRR roepen iedereen op om op zaterdag 25 en zondag 26 september egelwaarnemingen, bijvoorbeeld uit je eigen achtertuin, door te geven. Met de groei van steden en dorpen worden tuinen voor egels steeds belangrijker. Waar komen ze voor en waar worden ze juist niet gemeld?