Hittestress bij vleermuizen

Het is en wordt weer erg warm in Nederland. Zeker voor vleermuizen die in de spouwmuren of in daken aan zonzijdes van gebouwen leven. Wanneer vleermuizen binnen de spouwmuur of het dak niet naar een koelere plek kunnen verhuizen, dan zijn ze gedwongen om van gebouw te wisselen of buiten aan de muur te hangen. Help daarom vleermuizen met meer verkoelend water en groen in stad en dorp!

Image
Oververhitte vleermuizen zoeken koelte en frisse lucht buiten een vleermuiskast
Oververhitte vleermuizen zoeken verkoeling buiten de vleermuiskast. Foto: Terry Lobdell

Gebouwbewonende vleermuizen gebruiken door het jaar heen meerdere verblijfplaatsen. In de zomer wordt doorgaans een warme plek bewoond waar voldoende ruimte is voor het grootbrengen van jongen. Echter, bij de huidige hitte kan zo’n spouwmuur of dak erg heet worden wanneer deze aan de zonzijde van het gebouw is gesitueerd.

In natuurlijke situaties en veel gebouwen zonder na-isolatie kunnen vleermuizen vaak nog verhuizen naar koudere delen van de spouw. Wanneer een spouwmuur niet meer volledig toegankelijk is (bijvoorbeeld door na-isolatie) of alleen in het dak terecht kunnen krijgen de vleermuizen het bijzonder zwaar.

Gevaar op de loer

Image
Oververhitte vleermuizen zoeken verkoeling op buitenmuur
Oververhitte vleermuizen zoeken verkoeling op buitenmuur. Foto: Dierenambulance Woudenberg e.o.

Dat heeft als gevolg dat vleermuizen soms noodgedwongen moeten verhuizen naar een koelere plek (overdag vliegende vleermuizen) of dat vleermuizen overdag (bijna) buiten hangen voor wat frisse (minder hete lucht). En op zo’n tijdstip liggen weer er ook roofdieren op de loer zoals de huiskat, roofvogels en zelfs hongerige merels. Bovendien geeft zo’n verhuizing het risico op het verliezen of achterblijven van nog niet zelfstandige jonge vleermuizen.

Dorstige vleermuizen

Ook zullen vleermuizen meer moeten drinken dan normaal en kun je overdag en ‘s avonds vaker bij vijvers, maar ook zwembaden drinkende vleermuizen zien. Vorig jaar berichtten we al over een bijzonder fraaie opname van een vleermuis die in vlucht drinkt uit een zwembad.

Meer water en groen helpt vleermuizen

Omdat gebouwenbewonende vleermuizen vaak in dorpen en steden wonen is het belangrijk dat ook daar voldoende waterrijke en groene gebieden voor vleermuizen beschikbaar zijn. Niet alleen om te drinken, maar ook om op insecten te jagen. Waar water is zijn insecten en ook vleermuizen die vervolgens die insecten opeten.

Image
Drinkende gewone dwergvleermuis bij tuinvijver
Drinkende gewone dwergvleermuis bij tuinvijver. Foto: René Janssen

Nu onze zomers steeds heter worden wordt water in stad en dorp voor levensbelang voor vleermuizen. Immers, meer water en meer groen resulteert in een minder warme stad. Dat dit van levensbelang is voor vleermuizen blijkt ook uit een recent gepubliceerd artikel over het belang van vijvers en kanalen in Rome.

Eerste hulp bij hitte

Mocht u tijdens deze warme dagen een vleermuis vinden of zien hangen...
Een vleermuis die aan een buitenmuur hangt zal daar verkoeling zoeken en hoeft helemaal niet ziek of zwak te zijn. Als de vleermuis daar urenlang in de volle zon hangt of als hij daar de volgende dag nog hangt dan kan de vleermuis wel uitgedroogd en zwak zijn. Laat hem met rust en probeer niet de vleermuis te vangen. Hetzelfde geldt voor een vleermuis die op de grond ligt. Neem contact op met een vleermuisdeskundige bij u in de buurt en volg zijn of haar advies op.
Het kan ook voorkomen dat vleermuizen op zoek gaan naar koelte en vanuit het dak of een spouwmuur op een zolder of in een woonruimte terecht komen. Daar kun je van schrikken maar paniek is niet nodig. Zet een raam open zodat ze weg kunnen vliegen. Of bel een vleermuisdeskundige bij u in de buurt en volg zijn of haar advies op. Probeer niet de vleermuis zelf te vangen! 

Gepubliceerd: 25 juli 2019
Tekst: Glenn Lelieveld & Erik Korsten, Zoogdiervereniging

Foto's: Terry Lobdell, Dierenambulance Woudenberg en Omstreken, René Janssen

Publicatiedatum: 25 juli 2019