Mollentelling

Op zaterdag 13 en zondag 14 februari 2021 vindt alweer de derde Mollentelling plaats! De Zoogdiervereniging, Vroege Vogels, Waarneming.nl, Natuurpunt en de Jaarrond Tuintelling roepen iedereen op om in dit weekend te zoeken naar mollen(sporen) en deze waarnemingen door te geven via het speciale mollenmeldpunt of in de tuin via de Jaarrond Tuintelling. Net als de voorgaande jaren is het doel van de telling om in kaart te brengen waar in Nederland molshopen worden gezien. Omdat men zelden (levende) mollen ziet en omdat we niet weten hoeveel molshopen een mol maakt is het moeilijk om iets te kunnen zeggen over aantallen. Door de mollensporen, zoals molshopen, te tellen krijgen we echter wel een beter beeld van de verspreiding van de soort.

Aangezien er nog weinig bekend is over het voorkomen van mollen in steden en stadsparken roepen we dit jaar op om juist in deze gebieden de zoeken naar molshopen.

Image
Een veld vol molshopen (Bron: Erik Korsten)
Een veld vol molshopen (Bron: Erik Korsten)

Wist je dat…

  • Een mol zowel voor- als achteruit kan bewegen door zijn gangenstelsel onder de grond?
  • Mollen goed kunnen zwemmen en klimmen?
  • Een mol zijn gangenstelsel gebruikt als val? Regenwormen, spinnen, slakken en andere kleine dieren die in zijn gang vallen, eet de mol graag op.
  • Rond de tijd van de Mollentelling de mannetjesmollen op zoek gaan naar vrouwtjes?

De Mollentelling wordt mede mogelijk gemaakt door de NDFF en BIJ12.

Telling doorgeven

>

Via dit meldpunt kun je tijdens de Mollentelling je waarnemingen doorgeven. Het belangrijkste is om de locatie, datum en type waarneming door te geven. In de meeste gevallen zal dit een molshoop zijn, maar wie weet vind je uitwerpselen, pootafdrukken of zelfs een mol! Uiteraard mag je ook het aantal molshopen doorgeven als je er meer dan één ziet. Uiteraard kunnen waarnemingen in de tuin ook worden doorgegeven via de website van de Jaarrond Tuintelling