Een vleermuis tussen het haardhout?

In de winter worden regelmatig meldingen gedaan van vleermuizen tussen het haardhout. Het gaat dan vaak om ruige dwergvleermuizen. Deze dieren worden bijvoorbeeld ontdekt als iemand hout gaat halen voor de kachel. Maar is een houtstapel wel een geschikte overwinteringsplek?

Bovengrondse verblijfplaatsen

De ruige dwergvleermuis brengt het kraamseizoen door in Noord- en Oost-Europa. Deze soort verblijft in bomen, gebouwen, maar ook in vleermuiskasten. In dergelijke bovengrondse verblijfplaatsen is de temperatuur minder stabiel dan in ondergrondse verblijfplaatsen, zoals grotten of mergelgroeves. Hierdoor zijn ruige dwergvleermuizen gevoelig voor lange perioden met vorst. Ze trekken daarom na het kraamseizoen vanuit Noord- en Oost-Europa naar landen in het warmere zuidwesten, zodat ze niet bevriezen in de winter.

Image
Ruige dwergvleermuizen in een houtstapel
Ruige dwergvleermuizen in een houtstapel (foto: Rollin Verlinde).

Zo nu en dan worden ruige dwergvleermuizen dus ook gevonden in houtstapels of houthokken, tussen het haardhout. Zolang het niet heel erg koud is, kan een ruige dwergvleermuis daar prima overwinteren. En mocht het tussen het haardhout toch te koud worden, dan zoekt de vleermuis een warmere plek op, zoals een holte in een dikke boom of een spouwmuur.

Ruige vrouwen

Het zijn overigens vooral de vrouwelijke ruige dwergvleermuizen en hun jongen die vanuit Noord- en Oost-Europa naar Nederland trekken. Hierbij kunnen ze afstanden van meer dan 2000km afleggen! Terwijl de vrouwtjes na de winter weer terugkeren naar hun kraamgebieden, blijven veel mannetjes gewoon hier. Zodra de vrouwtjes in het najaar weer terugkomen, proberen de mannetjes de vrouwtjes die onderweg zijn naar zich toe te lokken met hun baltsroep. De mannetjes hopen zo te kunnen paren met één of meerdere vrouwtjes.

Image
Ruige dwergvleermuis (foto: Victor Retel Helmrich)
Ruige dwergvleermuis (foto: Victor Retel Helmrich)

Vleermuis gevonden?

Ga je buiten hout halen uit je houthok? Let dan even op dat er geen vleermuis tussen zit. Is er toch een vleermuis tevoorschijn gekomen bij het pakken van haardhout? Zet het dier dan terug op een veilige plek tussen enkele blokken hout. Heeft het dier zichtbare verwondingen of kruipt het na een uur nog steeds niet zelf weg? Neem dan contact op met een opvangcentrum of een deskundige in de buurt.

Wil je meer lezen over de overwinteringsstrategieën van verschillende vleermuissoorten, lees dan ons bericht van november.

Publicatiedatum: 29 december 2022

Tekst: Marjolein van Adrichem, Zoogdiervereniging
Foto’s: Rollin Verlinde (leadfoto: ruige dwergvleermuizen), Victor Retel Helmrich