Zeldzame waterspitsmuis ontdekt winterverblijf ringslang

1 februari 2017

Tijdens een controle van de experimentele winterverblijfputten voor de ringslang op het voormalige eiland Marken kwamen de medewerkers van RAVON nog geen ringslangen tegen. Op de beelden van de camera’s in de putten stond wel beeld van een andere, hele bijzondere bewoner van Marken: de waterspitsmuis (Neomys fodiens).

Marken

Al eerder was op Naturetoday te lezen over het wel en wee van de ringslang op Marken. RAVON en Rijkswaterstaat onderzoeken hier de mogelijkheden voor overwintering door de ringslang in kunstmatige winterverblijfputten in de Omringkade. Deze winter zijn de verblijfputten uitgerust met cameravallen om te zien welke dieren gebruik maken van deze putten. Een eerste tussentijdse analyse van de beelden leverde naast heel veel beelden van bosmuizen, hermelijnen en een huisspitsmuis ook beelden op van de zeldzame waterspitsmuis. Deze soort is in 2008 voor het eerst (en laatst) waargenomen op Marken en nu, ruim 8 jaar later, herbevestigd middels camerabeelden.


Waterspitsmuis op het beeld van de cameraval.


De dijk bij Marken (foto: Tariq Stark).

Waterspitsmuis

De waterspitsmuis is een in Nederland vrij zeldzame soort die voorkomt langs ruige oevers. Hier leven ze in langgerekte territoria evenwijdig aan de oever. Zoals alle spitsmuizen is ook de waterspitsmuis een veelvraat die iedere dag minstens zijn lichaamsgewicht aan voedsel bij elkaar dient te scharrelen. Dat voedsel bestaat voornamelijk uit insecten en andere (kleine) ongewervelden zoals kreeftachtigen, kevers, slakken etc..


Waterspitsmuis (foto: Wesley Overman).

Ringslang en waterspitsmuis, gaat dat samen?

Op het eerste gezicht lijkt het een nogal riskante plek voor een waterspitsmuis, zo’n slangenverblijf. Toch valt dat wel mee want ringslangen zijn koudbloedige dieren die slechts als het warm genoeg is een prooi kunnen vangen en verteren. Aangezien de slangen nu in winterrust zijn heeft de waterspitsmuis de komende maanden niets te vrezen. Ook als het warmer is zal het gevaar voor de waterspitsmuis meevallen: ringslangen eten het liefst amfibieën (kikkers, padden, salamanders) en eten slechts bij uitzondering een zoogdier. Dat zal er wel mee te maken hebben dat de niet-giftige ringslang het liever op safe speelt; zo’n spitsmuis kan immers gemeen (terug)bijten en de ringslang verwonden, daar heeft hij bij kikkers en padden geen last van!

Filmpje waterspitsmuis op cameraval.

Tekst: Ingo Janssen, Tariq Stark (RAVON) & Maurice La Haye (Zoogdiervereniging).

Publicatiedatum: 01 februari 2017