Nalatenschappen
Wil je de wilde zoogdieren in Nederland ook voor de (klein)kinderen behouden? Dan kun je ervoor kiezen de Zoogdiervereniging in jouw testament op te nemen. Op die manier zorg je ervoor dat de generaties die na jou komen ook nog mogen genieten van markante dieren zoals de otter.
De notaris
Het opstellen van een testament is een complexe zaak die veel tijd zal kosten. Het is erg belangrijk dat je je goed laat informeren over de mogelijkheden en wetgeving. Hiervoor kun je bij de notaris terecht. Zorg er ook voor dat je een klik hebt met de notaris, zodat het opstellen van je testament een prettig verloop kent.
Meer informatie
In de veel gestelde vragen kun je meer informatie vinden over de vorm die je nalatenschap aan de natuur kan krijgen.
De eerste stap voordat je een afspraak maakt met een notaris is het vaststellen van de inhoud van je testament. Wat vind je nu echt belangrijk om in je testament op te nemen? Misschien heb je daar al een goed beeld van. Het kan ook zijn dat je het fijn vindt om hierbij hulp te krijgen. Hiervoor kun je onder andere terecht bij de website erfrechtplanning.nl. Schrijf je wensen op in een overzichtelijk document. In de meeste gevallen sluit het opstellen van een testament goed aan bij je wensen. Het is ook mogelijk dat je baat hebt bij een levenstestament of schenken bij leven. Hierover kun je je uitgebreid laten voorlichten door je notaris of een andere specialist.
Je kunt in je testament op verschillende manieren nalaten, namelijk met een erfstelling of een legaat. Bij een erfstelling wordt het totale nettobedrag van je nalatenschap onder de erfgenamen verdeeld, volgens de door jou opgestelde verdeling. Bij een legaat laat je een vastgesteld geldbedrag, een percentage van je nalatenschap of een bepaald (on)roerend goed na. Je kunt hierbij ook vermelden of je hierbij de ontvanger vrij wilt stellen van de erfbelasting. Een combinatie van erfstelling en legaat is ook mogelijk. Een notaris kan je hier meer over vertellen.
Er is iemand nodig die de afhandeling van je testament regelt. Dit is de executeur, of beter de executeur-testamentair. Dat kan bijvoorbeeld een goede vriend of een familielid zijn. In het testament wordt duidelijk vastgelegd wie de executeur is.
De keuze voor een notaris is geheel aan jou. Misschien beschik je al over een notaris die je testament kan regelen. Heb je geen idee wie je notaris kan zijn? Neem dan een kijkje op de website notaris.nl. Je vindt hier niet alleen een notaris bij jou in de buurt maar ook al veel nuttige informatie over testamentaire zaken.
Als je al jouw wensen met betrekking tot je nalatenschap hebt bepaald en een notaris hebt gekozen, kun je samen met de notaris het testament gaan opstellen. De vorm van het testament hangt sterk samen met de wensen die je hebt en de juridische eisen die deze met zich meebrengen. Zorg ervoor dat je alles wat in jouw testament komt te staan ook goed begrijpt. Zijn er zaken niet helemaal duidelijk, vraag dan om een opheldering. Onderteken het testament pas als je helemaal tevreden bent.
Je stelt een testament op om vast te leggen wat er moet gebeuren met jouw nalatenschap na je overlijden. Bij een levenstestament leg je zaken vast die van belang zijn tijdens het leven. Dit doe je om te voorkomen dat je in een situatie terecht komt waarin je zelf jouw zaken niet meer kunt regelen, bijvoorbeeld door ziekte of een ongeval. Dat kan tijdelijk zijn, maar ook permanent door bijvoorbeeld dementie. In een levenstestament kan je iemand die je vertrouwt een volmacht geven om (bepaalde) zaken voor je te behartigen. Op die manier voorkom je dat er beslissingen genomen worden die niet overeenkomen met jouw wensen en belangen.