Ontdek de donkere wereld van de vleermuis tijdens de Nacht van de Vleermuis

Vleermuizen kijken
Vleermuizen kijken (Bron: Bernadette van Noort)

Op vrijdag 23, zaterdag 24 en zondag 25 augustus kun je tijdens de Nacht van de Vleermuis deelnemen aan allerlei activiteiten. Van een avondwandeling vleermuizen spotten, een lezing over het leven van de vleermuis tot een masterclass met een vleermuisexpert. Jong en oud kunnen op deze manier meer leren over deze verborgen levende zoogdieren.

Franjestaart
Franjestaart (Bron: Johann Prescher)

Een soms onbegrepen soort

Vleermuizen zijn de enige vliegende zoogdieren, ze leiden een verborgen leven en zijn ook nog eens in de nacht actief zijn. Misschien is het niet zo verwonderlijk dat deze mystieke soort vroeger met angst werd bejegend. Gelukkig weten we tegenwoordig iets meer over vleermuizen, bijvoorbeeld dat het hele nuttige dieren zijn die elke nacht enorm veel muggen kunnen vangen als voedsel. Door de energietransitie en de hieruit voortvloeiende na-isolatie is het inmiddels ook bekend dat veel vleermuissoorten gebouwen nodig hebben als verblijfplaats. Steeds meer mensen raken daardoor in de ban van vleermuizen en willen meer weten over deze acrobatische vliegkunstenaars. De Nacht van de Vleermuis is hier uitermate geschikt voor.

Een internationaal evenement

Al sinds 1997 organiseert EUROBATS jaarlijks de ‘International Bat Night’. Inmiddels vindt dit evenement plaats in meer dan dertig landen. In Nederland noemen we het dus de Nacht van de Vleermuis. Het evenement is opgezet om aandacht te vragen voor de bescherming van de kwetsbare vleermuizen. Deze zoogdieren krijgen meestal maar één jong per jaar. Deze trage voortplanting is een van de redenen dat deze dieren behoefte hebben aan bescherming. De grootste bedreiging is echter het verlies van slaapplaatsen als gevolg van renovatie- en restauratiewerkzaamheden. Ook intensieve bosbouwpraktijken, directe effecten van windturbines en de toenemende lichtvervuiling worden gezien als een groot gevaar voor vleermuizen. De massale insectensterfte speelt ook een rol, omdat hierdoor de voornaamste voedselbron voor Europese vleermuissoorten wordt aangetast. Kortom, de vleermuis heeft het moeilijk en kan alle aandacht goed gebruiken.

Doe mee en kies ook een activiteit uit

Bij de Nacht van de Vleermuis draait het erom kennis over deze fascinerende zoogdieren te vergroten en meer mensen zich te laten verwonderen door vleermuizen. Kijk hier voor een overzicht van alle ruim 100 activiteiten en meld je aan. Elke activiteit wordt duidelijk omschreven en er staat precies vermeld hoe je je kunt aanmelden. Enkele voorbeelden:

  • 23 augustus, Kampen: Introductie op de stadsboerderij gevolgd door een wandeling
  • 23 augustus, Appeltern: Vleermuizen zoektocht
  • 24 augustus, Heerlen: Excursie met de batdetector
  • 25 augustus, Assen: Korte lezing door experts gevolgd door batdetector excursie
Lezing tijdens de Nacht van de Vleermuis
Lezing tijdens de Nacht van de Vleermuis (Bron: Erik Korsten)

Praktische tips om vleermuizen te helpen

Wil je je spouwmuur gaan (na-)isoleren? Schakel dan altijd een gecertificeerd bedrijf in dat natuurvriendelijk kan isoleren. Vaak is het mogelijk om de spouwmuur toegankelijk te houden voor de vleermuizen. Waar dit niet mogelijk is, vormt het installeren van diverse soorten vleermuiskasten een waardevolle bijdrage aan het veiligstellen van verblijfplaatsen. Informeer hiernaar bij je gemeente of een ecologisch bedrijf. Wil je direct aan de slag en je tuin vleermuisvriendelijker maken zodat je vanuit je eigen stoel vleermuizen kunt observeren? Kijk hier voor enkele praktische tips. Vergeet hierbij niet de verlichting te beperken, vleermuizen houden immers van een donkere nacht!