Kans op duurzame populaties wolven groeit
11 maart 2010
Vorige week werd in Beieren een levende wolf gesignaleerd. De Beierse minister van milieu bevestigt de aanwezigheid van een wolf in het Mangfallgebirge, nabij de Oostenrijkse grens. Genetisch onderzoek toont aan dat dit dier afkomstig is uit de Alpenpopulatie die op zijn beurt weer afstamt van dieren uit Italië. Het is niet het eerste exemplaar dat Duitsland via deze weg weet te bereiken. Zijn voorganger in 2006 was echter weinig fortuinlijk en werd al snel overreden.
In dezelfde week werd bekend dat een wolf uit de Duits-Poolse populatie ten oosten van Paderborn in de Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen is waargenomen. DNA-onderzoek heeft dat bevestigd. Vermoedelijk gaat het om dezelfde wolf die eerder bij Hessen zat maar nu meer naar het westen is getrokken. Zo dichtbij Nederland (zo’n 180 kilometer van de Nederlandse grens) is de wolf in geen eeuw geweest.
Nu zowel de Poolse als de Alpenwolven zich verder verspreiden, neemt de kans toe dat de twee populaties met elkaar verbonden worden. Dit kan voor de nodige genetische verversing zorgen. Het enthousiasme onder Duitse wolvenbeschermers is groot: “Genetische uitwisseling tussen de schaars verspreide populaties is enorm belangrijk. Voor de westerse populaties is een ontmoeting tussen Duits-Poolse wolven en de Alpenpopulaties een grote kans,” aldus wolfdeskundige van NABU, Markus Bathen. Ook voor de Nederlandse natuur is dit goed nieuws. Een gezonde Duitse populatie vergroot de kans dat jonge wolven richting Nederland zullen trekken en daar als natuurlijke predator van reeën en zwijnen hun rol in de natuur invullen.
Op vier dagen van Nederland
De wolf in het Mangfallgebirge in Beieren zal zich niet zo snel in Nederland laten zien. Dit gebied ligt hemelsbreed op zo’n 552 kilometer van Maastricht. Elders in Duitsland, op zo’n 500 kilometer van onze grens, bevinden zich zeven roedels. Ten westen van Berlijn zit nog een roedel op 400 kilometer afstand van Nederland. De wolf uit Paderborn zit op 180 kilometer van Nederland maar is alleen. Zwervende jongvolwassen wolven leggen gemakkelijk 50 kilometer per nacht af en dat betekent dat deze wolf in theorie in vier dagen in Nederland zou kunnen zijn.
Zie voor een actueel kaartje: http://www.wolveninnederland.nl/ark/cgi/kaart.cgi?site=wolven;conpag=p000012;w=400;h=350;z=;labels=wolvenroedel,solitaire
Meer informatie over wolven in Nederland is te vinden op www.wolveninnederland.nl.
Tekst: wolveninnederland.nl
Foto's: Anja Oude Tijdhof - Wolveninnederland.nl