Boksende hazen in de rammeltijd

Twee boksende hazen in het veld (bron: Otte W. Zijlstra)
Twee boksende hazen in het veld (bron: Otte W. Zijlstra)

Het is de drukste tijd van het jaar voor de haas. De rammeltijd, oftewel de paartijd, is aangebroken voor hazen. Mannetjes hazen, die ram of rammelaar worden genoemd, gaan actief opzoek naar vruchtbare vrouwtjes, de moeren. Eenmaal gevonden blijft hij dicht bij haar in de buurt. Ondertussen probeert een andere ram hetzelfde te doen. Deze rivaal wordt weggejaagd door te gaan boksen.

Boksen voor de volgende generatie

Doorgaans worden hazen overdag alleen gezien als ze zich bewegen, maar meestal zitten ze stil en vallen ze minder op. Tijdens de rammeltijd verandert het gedrag totaal. De haas zit niet meer stil, maar gaat actief op zoek naar zijn soortgenoten om te zorgen voor de volgende generatie. Hierbij wordt veel gerend en gebokst.

De reden dat het boksen wordt genoemd wordt duidelijk als je ernaar kijkt. De hazen gaan op hun achterpoten staan en proberen met hun voorpoten de andere te raken. Toch gebeurt het vaker dat het niet twee rammelaars zijn die elkaar de tent uitvechten, maar een moer tegen een ram. Als een moer niet gediend is van de advances van een rammelaar geeft ze hem een paar rake klappen om hem weg te jagen.

In deze tijd van het jaar is het goed zichtbaar dat meerdere hazen achter elkaar aan rennen. Vaak is het een moer dat wegrent van de rammelaar waardoor er een achtervolging ontstaat, waaraan vaak meerdere hazen meedoen. Uiteindelijk stopt de moer en blijft de rammelaar met de beste conditie over. Hij moet nog wel een paar klappen van de moer verduren. Kiest hij dan niet het hazenpad, dan mag hij paren. Als alles goed gaat worden ongeveer veertig dagen later jonge hazen geboren, klaar om zelfstandig in het veld te liggen tot het moederdier komt zogen.

Jonge haas in het veld (bron: Saxifraga-Mark Zekhuis)
Jonge haas in het veld (bron: Saxifraga-Mark Zekhuis)

Jonge hazen laten liggen

De hazenjongen worden geboren met haar en open ogen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld wilde konijnen. Hierdoor kunnen ze tegen koude en hebben ze meteen een goede schutkleur. De moer kiest een goede beschutte plek voor de jongen uit om ze zo veilig mogelijk achter te laten. De beschutting bestaat vaak uit lang gras.

Ze heeft daarnaast nog een goede manier om de overlevingskansen van haar jongen te vergroten. Ze laat de jongen alleen achter waardoor het voor mensen lijkt dat ze aan hun lot overgelaten worden. Doordat de moer niet heel vaak in de buurt is, geeft ze haar geur niet af aan de jongen. Hierdoor zijn ze nóg moeilijker te vinden voor predatoren zoals vossen of huiskatten. Als het donker wordt zoogt ze de jongen een keer.

Mocht je zelf een jonge haas tegenkomen, geniet heel kort van het moment, en laat het jong op zijn plek. Het moederdier is in de buurt en tussenkomst van mensen is niet nodig. Zo kan worden voorkomen dat hazen onnodig in de wildopvangcentra komen. In de natuur met hun moeder hebben ze de beste overlevingskansen.

Meld je aan voor de Zoogdierdag

Op 23 maart geeft de Werkgroep Langoren een lezing op de Zoogdierdag en zijn ze aanwezig met een stand. Wil je deze dag bijwonen en de werkgroep ontmoeten? Meld je aan voor de Zoogdierdag! Wees er snel bij, de ticketverkoop sluit op 10 maart.

Meld je aan voor de Zoogdierdag

Tekst: Arjan Veersma en Laura Kijm (Werkgroep Langoren)
Foto’s: Otte W. Zijlstra, Saxifraga-Mark Zekhuis