Zomerkamp Veldwerkgroep 2024 Montenegro

Zit vol
08 oktober 2024 tot 17 oktober 2024
Montenegro
€ 380,- (vol pension, exclusief reis)
Leadfoto Skadarmeer

Dit jaar vindt het 10 daagse zomerkamp van de Veldwerkgroep plaats in Montenegro. In de omgeving van Virpazar aan het Skadarmeer. Het hoofddoel is een algemene inventarisatie van de zoogdieren in de omgeving van het Skadarmeer. Dit jaar is het zomerkamp iets later in de zomer en gaan we in oktober (het is dan qua klimaat veel beter dan juli/augustus, de warmste maand).

Meer informatie over het gebied

Kaart: googlemaps

Info NP Montenegro: National Parks Montenegro

Waarnemingen: Observation.org en INaturalist

Het doel van het kamp

Het hoofddoel is een algemene inventarisatie van de zoogdieren in de regio van het Skadarmeer. De focus is om een zo breed mogelijk beeld te krijgen van de zoogdierdiversiteit. We zullen in gebouwen, grotten en eventuele ondergrondse stelsels zoeken naar vleermuizen, met mistnetten vleermuizen vangen, inloopvallen plaatsen om kleine zoogdieren te vangen en cameravallen plaatsen voor marterachtigen en grotere zoogdieren. Er zijn ook een aantal karstgrotten met vleermuiskolonies die in de nazomer nog nooit zijn bezocht. meer informatie.

Partner organisaties

De Veldwerkgroep organiseert dit kamp samen en met de ondersteuning van de Nacionalni Parkovi Crne Gore (National Parks of Montenegro). De organisatie beheert alle vijf de nationale parken van het land voor het behoud van de hoge biodiversiteit in deze gebieden. We zullen ook samenwerken met de NGO Wildlife Montenegro, een jonge organisatie die zich richt op het uitvoeren van onderzoek en bescherming van bedreigde diersoorten.

Accommodatie en eten

Het kamp begint op dinsdag de 8e oktober en zal op donderdag de 17e afgelopen zijn. Overnachting vanaf maandagavond is inbegrepen in de reis zodat iedereen in principe op maandag aankomt op de locatie. Het eten laten we verzorgen door lokale partijen net als de overnachtingen.

We zijn nog in overleg over de exacte accommodatie om te slapen, deze info zal wanneer definitief bij dit bericht worden toegevoegd. In de meeste gevallen regelen we onderdak in appartementen of een gebouw, maar het kan ook voorkomen dat we in tenten verblijven.

Wanneer er gelegenheid is komt het voor dat we ook onderzoek in meer afgelegen gebieden uitvoeren. Mocht hier sprake van zijn, dan kan hiervoor een tijdelijke kamp worden opgezet met tenten in de wildernis.

Wanneer?
8 oktober tot en met 17 oktober 2024.

Kosten

De totale kosten voor het zomerkamp bedragen €380,- (exclusief het heen- en terugreizen). Je kan je opgeven voor het kamp door vòòr 24 mei 2024 €50,- over te maken naar de bankrekening NL06INGB0002050298 van de Zoogdiervereniging te Nijmegen EN door het aanmeldformulier in te vullen. Je aanmelding geldt alleen wanneer beide zijn ontvangen.

English registrationform here. 

Belangrijke punten

De Veldwerkgroep is geen reisorganisatie, het wordt van je verwacht dat je zelf je heen- en terugreis regelt. Het kamp begint op de ochtend van dinsdag 8 oktober en loopt tot en met donderdag 17 oktober met in het totaal 11 overnachtingen (vol pension). De dagen ervoor en erna kunnen worden gebruikt om naar het gebied te reizen. Rond 15 juni zal de Veldwerkgroep een lijst met alle deelnemers versturen. Je kan deze gebruiken om contact te zoeken met anderen, bijvoorbeeld om afspraken te maken over samen reizen. De laatste jaren is er vaak een groepje mensen die gezamenlijk een busje huurt, hierin draagt de veldwerkgroep bij in de kosten om ook de materialen op locatie te krijgen. Tijdens het zomerkamp zullen we dagelijks meerdere uren actief zijn in bergachtig gebied. Het is niet noodzakelijk om heel sportief te zijn, maar er wordt wel van je verwacht dat je de activiteiten aan kan.

Andere punten

Het ‘Huishoudelijk reglement van de Veldwerkgroep’ geldt voor alle activiteiten van de Veldwerkgroep. Deelname aan elke activiteit is op eigen risico. De prijs voor het kamp is inclusief kosten voor overnachting, eten, drinken, vergunningen en deelname aan de activiteiten. Het wordt van de deelnemers verwacht dat ze de noodzakelijke reis- en zorgverzekeringen hebben afgesloten. Op het kamp zal een rooster worden opgesteld waarin iedereen voor alle activiteiten wordt ingepland, hanteren van vleermuizen is alleen mogelijk als je gevaccineerd bent tegen rabiës en voldoende titer hebt. Het is niet toegestaan om huisdieren mee te nemen en alle deelnemers moeten minimaal 18 jaar oud zijn. Meer informatie volgt na inschrijving.