Gezocht: Vrijwilligers voor vleermuis fietstransecten in Brabant, Gelderland en Limburg

Op verschillende plekken in Brabant, Gelderland en Limburg worden vanaf deze zomer vleermuizen gemonitord op de fiets. De meetgegevens van vleermuizen worden verzameld door al fietsend vaste routes van circa 15 tot 20 km af te leggen. Hierbij worden de geluiden van vleermuizen opgenomen met een automatische batdetector. Woon je in de buurt en vind je het leuk om hieraan mee te helpen en één van deze fietstransecten te fietsen? Alle hulp is welkom! Voorkennis van vleermuizen hebben is geen vereiste.

Gewone dwergvleermuis (Pipistrellus pipistrellus). Foto: Gilles San Martin.

Veel mensen delen -vaak zonder dit te weten- hun huis met stadsvogels of gebouwbewonende vleermuizen, zoals de gewone dwergvleermuis of laatvlieger. Deze vleermuissoorten verblijven bijvoorbeeld in spouwmuren, achter gevelbetimmering of achter daklijsten en jagen ’s nachts op insecten. Stedelijk gebied is echter dynamisch en er vinden veel ruimtelijke ontwikkelingen en renovaties plaats. Vleermuizen kunnen daarvan de dupe zijn, doordat bijvoorbeeld verblijfplaatsen verdwijnen.

Om onder andere vleermuizen te beschermen werken steeds meer gemeentes en woningcorporaties met zogenaamde soortmanagementplannen. Daarvoor wordt in beeld gebracht waar vleermuizen aanwezig zijn en in het plan staat wat je moet doen om deze soorten te beschermen en om hun populaties te versterken. Om te weten hoe het met de vleermuizen gaat (en of het plan werkt) is het dus nodig om de vleermuizen ook te monitoren.

Overzicht van fietsroutes in de omgeving van Tilburg.
Overzicht van fietsroutes in de omgeving van Tilburg.

De woningcorporaties Servatius (Maastricht, Gronsveld, Eijsden), Talis (Wijchen) en Leystromen (Baarle-Nassau, Alphen, Dongen, Rijen, Esbeek, Baarschot, Diessen, Goirle, Hilvarenbeek, Oisterwijk en Moergestel) zijn daarom op zoek naar vrijwilligers. De woningcorporaties willen door middel van de monitoringsmethode vleerMUS gaan kijken in hoeverre werkzaamheden aan het woningbezit een effect hebben op de populatie van vleermuizen.

VleerMUS
VleerMUS is een methode om de populatie in beeld te krijgen van een aantal vleermuissoorten die vaak in huizen woont. De methode richt zich op gewone dwergvleermuis, ruige dwergvleermuis en laatvlieger. Met deze methode wordt de activiteit van de drie soorten ieder jaar op precies dezelfde manier in beeld gebracht. Door de resultaten over de jaren heen te vergelijken kunnen we dan iets zeggen over de voor- of achteruitgang van deze soorten.

De Batlogger neemt automatisch de geluiden van vleermuizen op. Voorkennis van vleermuizen hebben is daardoor geen vereiste. Foto: Marta Falzon.
De Batlogger neemt automatisch de geluiden van vleermuizen op. Voorkennis van vleermuizen hebben is daardoor geen vereiste. Foto: Marta Falzon.

Hoe kun je helpen?
Woon je in de buurt van één van bovengenoemde steden of dorpen, dan kun je meehelpen door na zonsondergang een vaste route te fietsen in de zomerperiode (15 juli – 15 september). Een fietsroute is 15-20 kilometer lang en kan in een rustig tempo in ongeveer anderhalf uur gefietst worden. Elke route wordt in totaal drie keer gefietst. Je fietst de route met een Batlogger, een apparaat dat de geluiden van vleermuizen automatisch opneemt. Voorkennis van vleermuizen hebben is daardoor geen vereiste, de Batlogger registreert immers automatisch de vleermuisgeluiden en wij werken die dan later uit. Ben je geïnteresseerd in vleermuizen, hou je van een avondfietstocht of vind je het gewoon leuk om hieraan mee te helpen? Stuur dan een mail naar vleermus@zoogdiervereniging.nl of meld je aan via het onderstaande formulier.

In het aanmeldformulier hieronder staat een overzicht van de verschillende routes die er gefietst moeten worden.

Tekst: Vita Hommersen, Marta Falzon
Foto’s: Gilles San Martin, Marta Falzon