Genomineerden Natuurinclusief Bouwen Award 2021 bekend!

Welke bouwer, ontwerper of ontwikkelaar brengt met zijn project het meeste leven in de stad? Acht inspirerende projecten dingen mee naar de Award Natuurinclusief Bouwen en Ontwerpen 2021 van Vogelbescherming Nederland en Zoogdiervereniging. De aanmeldingen variëren van een groen schoolplein, tot vleermuistorens, groene daken en volledig natuurinclusieve wijken. Het zijn allemaal projecten die goed zijn voor mens én dier. De prijswinnaars worden op donderdag 7 oktober 2021 om 13 uur bekend gemaakt.

 

Natuurinclusief bouwen en ontwerpen

In elke stad vinden talloze bouwprojecten plaats, van klein tot groot en van nieuwbouw en renovatie tot herontwikkeling en transformatie. Bij veel projecten staan duurzaamheid en energieverbruik al centraal, maar het is nog niet altijd vanzelfsprekend dat er ook rekening wordt gehouden met de natuur.

Goed stedelijk groen is goed voor mens én dier. Het zorgt voor verkoeling in de zomerhitte, zuivert de lucht en biedt volop ruimte aan mede-stadsbewoners, zoals gewone dwergvleermuis, laatvlieger, huismus of gierzwaluw. Zo komen steden en dorpen pas écht tot leven.

Om aandacht te vragen voor natuurinclusief bouwen en goede voorbeelden in het zonnetje te zetten, reiken Vogelbescherming Nederland en de Zoogdiervereniging de Award Natuurinclusief Bouwen en Ontwerpen uit. Dit gebeurt in samenwerking met provincie Noord-Brabant. Naast een landelijke prijs is er daarom ook een Brabantse prijswinnaar.

Image
Gewone dwergvleermuis

De genomineerden:

In totaal werden 18 projecten ingediend, allen van hoog niveau. De projecten zijn beoordeeld door een onafhankelijke professionele jury bestaande uit: Eddy Nieuwstraten, Raad van Toezicht Vogelbescherming Nederland, Nico Tillie, Hoofd Urban Ecology & Ecocities Lab, Faculteit Bouwkunde, TU Delft en de vorige winnares van de Award: Nina Ravestein, oprichter PAD Landscape.

Uit alle inzendingen heeft de jury 8 genomineerden aangewezen:

 • Basisschool De Verwondering in Almere, ingezonden door ORGA achritect.
 • Berckelbosch in Eindhoven, ingezonden door Ballast Nedam Development.
 • Celsius in Eindhoven, ingezonden door Buro Lubbers Landschapsarchitectuur & Stedenbouw.
 • Dakenstroom in Kaatsheuvel, ingezonden door Unitura BV.
 • Haags Buiten in Den Haag, ingezonden door Kampman architecten.
 • Meervleermuistorens in Amsterdam, ingezonden door Ruimtelab.
 • New West in Amsterdam, ingezonden door Olaf Gipser Architects.
 • VDG Warehouse Schiphol 1 in Haarlemmermeer, ingezonden door Schiphol Area Development Company.

En de winnaar is...

Op donderdag 7 oktober 2021 zal de jury de prijswinnaars bekend maken in een uitzending van het KAN Café van het Platform Klimaatadaptief Bouwen mét de Natuur. De Award werd in 2019 gewonnen door Nina Ravensteijn, met het conceptplan voor een natuurvriendelijke woonomgeving van 205 woningen.

Image
Groene gevels zijn een oase voor insecten en bieden schuilplaatsen voor vogels
Groene gevels zijn een oase voor insecten en bieden nestplaatsen en schuilplaatsen voor vogels.

Meer weten over Natuurinclusief Bouwen en Stadsnatuur:

 • Met slimme woonvoorzieningen en goed stedelijk groen help je stadse dieren overleven, en zorg je voor een koeler en gezonder stadsklimaat. Kijk voor inspiratie en oplossingen op bouwnatuurinclusief.nl
 • Op zoek naar advies en concrete voorbeelden van Groen Bouwen: Checklist Groen Bouwen helpt je verder.
 • De Zoogdiervereniging werkt aan Factsheets over zoogdieren in de bebouwde omgeving en hoe je met deze stadse dieren rekening kunt houden. Onze Facstheets Stadsnatuur zijn samen met andere interessante bronnen ook te vinden op de downloadpagina van Bouw Natuurinclusief!

 

 

Publicatiedatum: 30 september 2021

Foto's: Kent Wang (leadfoto "The Vertical Forest"- CC), Rene Janssen (gewone dwergvleermuis) en Vogelbescherming (groene gevels).