Informatie over de wolf
Veel gestelde vragen
De wolf is een roofdier dat vroeger veel voorkwam in de Nederlandse natuur. Door menselijk handelen is de wolf verdreven. De wolf heeft een belangrijke ecologische rol in de natuur. Er is in de tijd dat de wolf er niet was geen ander dier geweest dat de rol van de wolf overnam. Daarom hoort de wolf thuis in Nederland.
Wolven jagen vooral op makkelijk vangbare wilde hoefdieren, zoals zwakke, zieke en oude dieren. Zo maken ze de wilde hoefdierpopulaties gezonder. Het gedrag van hoefdieren verandert op plekken waar wolven vaak zijn. Er komt daardoor ruimte voor natuurlijke bosverjonging. Ook zijn veel diersoorten afhankelijk van de mineralen die kadavers van wilde dieren bieden. Bijvoorbeeld raven, roofvogels, aaskevers en zelfs vlinders.
Omdat de wolf een belangrijke rol in de natuur vervult. Dit wordt heel mooi uitgelegd in dit filmpje.
Dit wordt elk kwartaal onderzocht door het Wolvenmeldpunt van de Zoogdiervereniging in opdracht van BIJ12 en de provincies. De meest recente informatie hierover is te vinden via www.bij12.nl/wolf/.
Wolven kunnen nieuwsgierig zijn, maar zijn vooral risicomijdend. Mensen vormen een onbekend risico voor wolven en daarom gaan wolven mensen uit de weg. Dit zorgt ervoor dat wolven niet gevaarlijk zijn voor mensen.
Hoewel de dichtheid aan mensen in Europa groot is en er inmiddels ruim 40.000 wolven leven, is het aantal bijtincidenten met wolven opvallend laag. Linnell et al. (2021) vermelden dan ook dat het risico groter is dan nul, maar veel te klein om te kunnen berekenen. De meeste incidenten met wolven doen zich voor in Azië en het Midden-Oosten, waar hondsdolheid nog voorkomt, het prooiaanbod gering is en ook lokaal nog armoede heerst onder mensen.
Het is zeldzaam om een wolf te zien. Houd gepaste afstand tot de wolf, verlaag je snelheid als je op de fiets of een paard zit. Houd de hond kort aan de lijn. Geef de wolf de ruimte de situatie zelfstandig in rust te verlaten. Het doorgeven van de melding, met daarbij een foto of film, wordt gewaardeerd en kun je doen via het wolvenmeldpunt van BIJ12. Ga de wolf niet voeren en zorg dat hij niet te veel gewend raakt aan mensen; het is en blijft een wild dier.
Wolven zijn specialisten in het jagen op hoefdieren. Daar waar het kan, bijvoorbeeld op de Veluwe, zijn wilde zwijnen en edelherten de belangrijkste prooidieren. Daarbuiten is het ree het belangrijkste prooidier. Het dieet wordt verder aangevuld met bevers, hazen en muizen.
Te voet via Duitsland zijn meerdere zwervende wolven naar Nederland gekomen. Wolven kunnen dagelijks grote afstanden afleggen, soms wel 50 kilometer in één nacht. Jonge wolven die zwerven op zoek naar een nieuw leefgebied kunnen honderden kilometers in enkele weken afleggen. De wolvenpopulaties in onze buurlanden groeien. Steeds vaker komen wolven uit deze landen naar Nederland toe. En dat gebeurt ook andersom.
Wolven zijn van nature schuw naar mensen. Dit houdt in dat ze zelf afstand tot mensen bewaren, hoewel ze ook kort mensen kunnen observeren op afstand. Vanuit hun van nature schuw gedrag zullen wolven deze situatie verlaten door na korte tijd in een andere richting van de mensen vandaan te lopen. Bij situaties waarin wolven ander gedrag vertonen, kan er sprake zijn van een probleemsituatie. Wanneer er sprake is van een probleemsituatie en hoe deze situatie vervolgens aangepakt moet worden staat beschreven in het Interprovinciaal Wolvenplan van IPO en het rapport van de Zoogdiervereniging over analyses van probleemsituaties en probleemwolven in zeven verschillende Europese landen: https://www.zoogdiervereniging.nl/publicaties/2020/analyse-probleemsituaties-wolf-0/.