Informatie over de mol
Veel gestelde vragen
De mol is geen beschermde diersoort in Nederland.
De mol komt op veel plekken in Nederland voor. Overal waar een mol kan graven in de grond en voldoende voedsel is kan een mol leven. Doordat de mol op zo veel plekken in Nederland voorkomt, lijkt het goed te gaan met de mol. Hoeveel mollen er in Nederland leven is lastig in te schatten. Op de Rode Lijst staat de mol geregistreerd als “thans niet bedreigd”.
De mol komt in vrijwel alle soorten gebieden voor, alleen in droge heideterreinen en monotone naaldbossen kan de mol ontbreken. Overal waar een mol kan graven in de grond en voldoende voedsel is kan een mol leven. De mol komt in het hele land voor met uitzondering van de Waddeneilanden. De mol ontbreekt ook in schijnbaar geschikt leefgebied in grote steden, simpelweg omdat de mol dit gebied moeilijk kan bereiken.
Een mol in jouw terrein heeft zeker (ook) voordelen. Mollen eten namelijk slakken en larven van (schadelijke) insecten. Daarnaast zorgen ze door het graven van hun gangen dat de grond luchtig blijft en water goed kan wegstromen. En je kunt de grond die bovenop een molshoop ligt goed gebruiken om planten te kweken.
Mollen graven een groot gangenstelsel onder de grond. Dit doen ze onder andere om eten te verzamelen. De gangen werken als een val waar kleine ongewervelde dieren in vallen, die de mol opeet tijdens zijn patrouille door de gangen. Mollen hebben hele sterke poten waarmee ze de grond naar achteren werken. Deze grond wordt helemaal omhoog gedrukt, totdat het op het oppervlak een molshoop wordt. De molshopen gebruikt de mol ook als in- en uitgang van zijn gangenstelsel.
Het verschilt per gebied en per periode hoeveel molshopen één mol maakt. In de paartijd (februari-april) gaan de mannen op zoek naar de vrouwen. Hierbij maken ze meer molshopen (mollenritten). We weten daarom alleen waar mollen leven en niet hoeveel mollen er in Nederland leven. Ook het weer heeft invloed op hoeveel molshopen een mol maakt. Als het kouder wordt en de regenwormen dieper de grond in trekken, dan zal de mol dieper moeten graven om bij zijn voedsel te komen. Hierdoor moet de mol meer grond omhoog werken en ontstaan er meer molshopen.
Sommige mensen zijn niet blij met molshopen op hun terrein. De mol heeft echter ook een hele nuttige functie: met het gangenstelsel zorgt de mol voor een goede beluchting van de grond en voor een betere drainage. Daarnaast eten mollen slakken en larven van (schadelijke) insecten.
Een andere reden om de mol niet te bestrijden is dat in veel gevallen een andere mol de lege plek inneemt. Zolang een terrein geschikt is voor mollen, is de kans groot dat een andere mol de plek ontdekt en (nog meer) gangen gaat graven. Mollen zijn territoriale dieren. Als je geduldig wacht tot een mol klaar is met het graven van zijn gangenstelsel, is de kans groot dat het daarna rustiger wordt qua aantal molshopen. In de paartijd (februari-april) en als het weer sterk verandert graven mollen vaak nieuwe gangen en kunnen er tijdelijk meer molshopen ontstaan.
Uit onderzoek van Water Natuurlijk is bovendien gebleken dat de veiligheid van dijken niet in het geding komt bij het wegvangen van minder mollen. Dit heeft geleid tot een aanpassing van het beleid bij het waterschap Hollandse Delta waardoor het aantal gedode mollen fors is gedaald.
Het is haalbaar om een mol te verwijderen. De kans is echter groot dat vervolgens een andere mol de plek ontdekt en (nog meer) gangen gaat graven. Op de meeste plekken heeft het daarom weinig nut om mollen te bestrijden. Sterker nog, de mol heeft ook een positieve rol: mollen zorgen voor een luchtige bodem en eten slakken en schadelijke insecten op.
Uit onderzoek van Water Natuurlijk is bovendien ook gebleken dat de veiligheid van dijken niet in het geding komt bij het wegvangen van minder mollen. Dit heeft geleid tot een aanpassing van het beleid bij het waterschap Hollandse Delta waardoor het aantal gedode mollen fors is gedaald.
Er zijn ontzettend veel tips te vinden om mollen op een “diervriendelijke” manier te verjagen. Er is echterr geen wetenschappelijk onderzoek dat aantoont dat dit echt werkt of daadwerkelijk diervriendelijk is. Daarnaast is de kans groot dat vervolgens een andere mol de plek ontdekt en (nog meer) gangen gaat graven.
De mol heeft kleine, slecht ontwikkelde ogen, maar hij is niet blind.
De ondergelopen uiterwaarden, centimeters sneeuw en aanhoudende vorst zijn niet gunstig voor de mol. Hij zal moeten vluchten voor het water of dieper de grond in duiken om te ontsnappen aan de kou. Hier zal hij gebruik maken van zijn aangelegde voedselvoorraden en op zoek gaan naar nieuw voedsel dat zich nu ook dieper in de bodem bevindt. In deze tijd van het jaar bevinden mannetjesmollen zich normaal gesproken veel aan de oppervlakte om hier te zoeken naar vrouwtjes. Hier leggen ze grote afstanden af in de hoop het gangenstelsel van een vrouwtje tegen te komen. Ook het vinden van een partner wordt dus door de winterse omstandigheden belemmerd. Mollen kunnen echter ook molshopen maken door een laag sneeuw heen, zoals te zien is op de foto in het nieuwsbericht. Hierdoor vallen ze natuurlijk goed op en zijn ze eenvoudig te spotten tijdens de Mollentelling!