Cursus Herkennen van roofdiersporen

Eind datum
Programma

De Zoogdiervereniging organiseert de tweedaagse cursus ‘Herkennen van roofdiersporen’ op 30 september en 7 oktober februari 2021.

Onderzoek naar de aanwezigheid van zoogdieren is ingewikkelder dan bijvoorbeeld die van vogels. Voor roofdieren is het zoeken naar en analyseren van sporen een goede methodiek. Echter, hoe voorkom je dat je ziet wat je wilt zien, maar blijf je scherp in het waarderen van waarnemingen?

Sporendeskundige Annemarie van Diepenbeek en wolvendeskundige Glenn Lelieveld nemen je in twee dagen mee in de wereld van prenten, uitwerpselen en gedode dieren. Je krijgt inzicht in hoe je deze sporen kunt determineren, maar ook hoe je deze moet vastleggen en op waarde moet inschatten. Ook komt het gedrag van roofdieren uitgebreid aan bod.

Opzet
Dag 1: Hondachtigen en grote marterachtigen
Loopsporen, uitwerpselen en prooiresten van wolf, vos, goudjakhals, wasbeerhond, hond, das en otter.
Mini-cursus op zicht herkennen van de hondachtigen.
Gedragsecologie van roofdieren (incl. surplus-killings).

Dag 2: sporen katachtigen en middelgrote en kleine marterachtigen, bunzing, wezel en hermelijn.
Loopsporen, uitwerpselen en prooiresten van lynx, wilde kat, huiskat, boom- en steenmarter, bunzing, wezel en hermelijn.
Mini-cursus op zicht herkennen van de katachtigen.
Vastleggen van waarnemingen en de waardering van waarnemingen.

Na afronding van de cursus beschikken deelnemers over:
- meer actuele kennis van ecologie, sporen en landschapsgebruik van de Nederlandse roofdieren;
- kunnen ze waarnemingen op waarde inschatten; en
- kunnen ze deze kennis effectiever inzetten in hun eigen situatie.

Kosten
Deelname aan de cursus kost €450 ex btw. Lunch en cursusmateriaal is hierbij inbegrepen. Doorgang van de cursus is afhankelijk van de aantal deelnemers en mogelijke verscherpingen in de Covid19-maatregelen, hierover wordt u uiterlijk een week voor aanvang van de cursus over geïnformeerd. Bij annulering krijgt u uw volledige cursusgeld terug.

Kijk voor meer informatie hier.

Familienaam deelnemer (1 persoon per keer aanmelden a.u.b.).
Voorletter(s) van de deelnemer
Roepnaam van de deelnemer
Vul hier uw adresgegevens in
Vul hier uw postcode in
Geef hier uw woonplaats op.
Vul hier uw telefoonnummer in
Geef hier indien van toepassing uw dieetwensen en/of allergieën op.

Vul de naam van uw werkgever in
Vul het adres in van uw werkgever
Vul de postcode in van uw werkgever
Vul de plaats in van uw werkgever
Telefoonnummer van uw werkgever
Emailadres van uw werkgever
Geef hier de bij de factuur te gebruiken kostenplaats op indien dit van toepassing is.
Geef hier de naam van uw contactpersoon of afdeling op indien dit nodig is om op de factuur te vermelden.

Deelname aan cursus
De cursuskosten (inclusief cursusmateriaal, koffie/thee en lunch) bedraagt €450 ex btw.

Met het invullen van dit formulier gaat u akkoord met de cursusvoorwaarden.
U dient akkoord te gaan met onze privacyregels om deel te nemen aan cursussen van de Zoogdiervereniging.