Kamerbrief aanpak natuurinclusief isoleren

woning met inbouwkasten en uitvliegflaps
woning met inbouwkasten en uitvliegflaps (bron: Erik Korsten)

In een op 4 oktober verstuurde kamerbrief is demissionair minister Hugo de Jonge ingegaan op de problematiek rond woningisolatie en de Wet natuurbescherming. Hierin geeft hij aan hoe op zowel de korte als de lange termijn woningen geïsoleerd kunnen worden met zo min mogelijk schade aan vleermuispopulaties en andere beschermde soorten zoals gierzwaluwen en huismussen. In de brief benadrukt de demissionair minister dat er geen keuze hoeft te worden gemaakt tussen woningisolatie enerzijds en de natuurbescherming anderzijds. De voorgestelde handvatten moeten er juist voor zorgen dat deze zaken gecombineerd kunnen worden.

Binnen de korte termijn aanpak zullen isolatiebedrijven gaan werken volgens de methodiek van het natuurvriendelijk isoleren. Dit omvat onder andere het tijdig natuurvrij maken van spouwmuren, het beschikbaar maken van alternatieve verblijfplaatsen en werken volgens de natuurkalender. Huiseigenaren wordt aanbevolen een isolatiebedrijf in te schakelen dat volgens deze methode werkt. Tevens kunnen huiseigenaren controleren of hun woning in een gebied staat dat al meegenomen is door de gemeente in een ontheffing op basis van een ‘soortenmanagementplan’ (SMP) of een pre-SMP. Binnen een SMP doorloopt de gemeente eenmalig het ontheffingstraject waarna zij haar inwoners gebruik kan laten maken van deze ontheffing.

Voor de langere termijn richt de minister zich op de structurele aanpak van SMP’s in alle gemeenten. Ook laat het ministerie onderzoek doen naar innovatieve methoden die kunnen bijdragen aan zowel het opsporen van beschermde soorten, het natuurvrij maken van woningen als het creëren van goede alternatieve verblijfplaatsen. Vanuit de Zoogdiervereniging denken wij mee in de Taskforce Natuurinclusief Isoleren en we doen toegepast onderzoek om de meest prangende vragen te helpen oplossen.

De kamerbrief is via deze link in te zien.