Een wolf heeft maar een klein gaatje nodig

Video: Veluwse wolf kruipt door dassentunnel

Wolf kruipt door dassentunnel
Wolf kruipt door dassentunnel (bron: Natuurmonumenten)

De nieuwste wolfblog van boswachter Frank Theunissen toont beelden waarop de wolf op de Zuidwest-Veluwe door een dassentunnel van 30 centimeter diameter kruipt. Het toont nog maar eens aan dat de wolf maar een klein gaatje nodig heeft om een raster te passeren.

Het raster op de wildcamera’s van Natuurmonumenten is een zwijnenwerend raster en dus niet bedoeld om wolven tegen te houden, maar het biedt wel nieuwe inzichten over het inventieve gedrag van de wolf. 

Dassenwissels dichtmaken heeft geen zin

Waarom graven dassen tunnels? Ze verdedigen het territorium van hun familie door langs de grenzen te lopen. Daardoor ontstaan er paden (wissels), die ze van generatie op generatie gebruiken. Het heeft dus geen zin om ze dicht te maken, want ze graven die in enkele dagen weer open of ze verleggen de wissels naar enkele meters verderop. De wolf graaft die verder open en kan zonder schok onder de laagste stroomdraad komen.

Maak dassenwissels wolfwerend

Daarom adviseerde de wolvencommissie Gelderland al eerder om wolfwerende dassentunnels te plaatsen. Op basis van de nieuwe bevindingen wordt nu een buis met een maximale doorsnede van 25 centimeter en één of twee bochten van 45 graden aangeraden. Die is groot genoeg voor de das en andere kleine zoogdieren (haas, konijn, egel, marterachtigen), maar te klein voor de wolf. Door de bocht(en) heeft de wolf hier fysiek veel moeite mee.

Samengevat: aan welke voorwaarden moet een wolfwerende buis voldoen?

  • 25 cm doorsnede – met minimaal 1 of 2 bochten van 45 graden
  • schuin afgesneden naar onderen toe om inregenen te voorkomen
  • enkele ruime gaten om ingelopen water te laten wegsijpelen
  • afgezet met betongaas om langsgraven te voorkomen
  • op de bodem bedekt met een dun laagje zand of bladeren om doorkruisen aantrekkelijk te maken
  • isolatie van de stroomdraad erboven met bv. een elektrabuisje bij gebruik van beton of staal. Bij een pvc-buis is dit niet nodig dit geleidt geen stroom.

Om een raster wolfwerend te maken moet de onderste stroomdraad van een wolfwerende omheining ook maximaal 20 centimeter vanaf maaiveld zitten, zodat de wolf een schok krijgt als hij tóch probeert om er onderdoor te graven.

Liever onderdoor dan eroverheen

Een wolfwerend raster voldoet aan de basisprincipes van een hoogte van 120 cm, voorzien van stroomdraden, met hoogstens 20 cm tussen de onderste draden en een spanning van ten minste 4.500 V. Wolfwerende rasters, mits correct geplaatst en goed onderhouden, zijn effectief. De Faunaschade PreventieKit van BIJ12 voor de wolf laat zien met welke preventieve maatregelen de veehouder schade door wolven kan voorkomen of beperken.

Wie een wolfwerende raster plaatst, moet zich realiseren dat wolven niet graag springen, maar liever onder een omheining door kruipen. Wolven hebben een speurend gedrag en houden hun kop dicht bij de grond. Bij een afrastering zoeken ze gaten waar ze onderdoor kunnen kruipen of graven. De wolf is een roofdier dat het risico om te springen mijdt omdat hij zich niet kan permitteren om geblesseerd te raken.

Advies van de wolvenconsulent

Wolvenconsulenten in Gelderland, Drenthe, Friesland, Overijssel en Noord-Brabant geven veehouders praktisch advies en helpen bij de aanvraag van subsidie. De wolvenconsulenten zijn bereikbaar via de website van de provincies.

Tekst: Natuurmonumenten, Zoogdiervereniging en Wolvencommissie Gelderland
Video: Natuurmonumenten