Beverkalender mei
12 mei 2012
In de maanden mei en juni krijgen de bevers hun jongen. Als de paring, die doorgaans rond januari plaatsvindt (zie januari), succesvol is worden er na ongeveer 15 weken gemiddeld 3 jongen geboren. De geboorte vindt plaats in een burcht of een hol.
De jongen zijn bij de geboorte al zover ontwikkeld dat het echte mini-bevertjes zijn van circa een halve kilo. Net voor of na de geboorte gaan de ogen al open en ze zijn volledig behaard en hebben al tanden. In principe kunnen ze ook al zwemmen, maar meestal wachten ze daar een paar dagen mee en dan doen ze dat alleen binnen de burcht. Hun vacht is nog niet waterdicht. De anaalklieren, waarmee ze stoffen produceren om hun vacht waterdicht te maken, werken pas een kleine maand na de geboorte. Pas na ongeveer 2 maanden is hun vacht volkomen waterdicht. Zwemmen doen ze echter al veel eerder, na een week of zes komen ze voor het eerste buiten de burcht of hol. Aanvankelijk blijven ze daarbij dicht bij de ingang (meestal onder een struik), maar gaandeweg durven ze zich verder van hun dagrustplaats te verwijderen en in augustus kun je ze al enkele honderden meters van de burcht aantreffen.
Hoewel de jongen aanvankelijk alleen melk tot zich nemen, proberen ze na de eerste week al wat kleine hapjes van planten te nemen. Na drie weken wordt het aandeel planten in het dieet steeds groter en ze starten dan ook met het opeten van uitwerpselen (zie april). De ouders en de jongen van vorig jaar (en eventueel dat jaar ervoor, zie maart) slepen vanaf nu voedsel naar de jongen toe. Zo kan het gebeuren dat je een grote tak met twijgen en bladeren door het water ziet gaan en pas bij betere bestudering ziet dat er een bever aan vast zit. Na een week of acht gaan de jongen volledig over op plantaardig voer.