25 en 26 mei 2019: de eerste Nationale Vleermuistuintelling!

Na de al best bekende nationale tellingen van vogels, vlinders en bijen is het nu de beurt aan iets minder bekende tuingasten: vleermuizen. Nou denkt u misschien: “Vleermuizen, bij mij in de tuin???” Maar jazeker; in veel Nederlandse tuinen zijn regelmatig vliegende vleermuizen te zien. U kunt dat zelf ontdekken op 25 en 26 mei 2019 tijdens de eerste Nationale Vleermuistuintelling.

Typische tuin-vleermuizen

Van de achttien in Nederland voorkomende soorten vleermuizen zijn er een aantal regelmatig in onze woonomgeving te zien. Soorten als gewone dwergvleermuis en laatvlieger wonen graag in spouwmuren en onder dakpannen en jagen ook in parken en tuinen. De gewone grootoorvleermuis woont zowel op rustige (oude) zolders als in holle bomen en wie geluk heeft kan hem in vooral oude tuinen, parken en bossen zien. Er zijn ook soorten, zoals de watervleermuis, die liever in boomholten wonen, maar toch regelmatig vlak boven het wateroppervlak van vijvers in dorpen en steden jagen. De rosse vleermuis is ook zo’n boombewoner, die soms hoog boven een park of tuin op jacht is naar kevers en nachtvlinders.
En die insekten eten ze veel! Een gemiddelde vleermuis eet per nacht zo’n 1000 insecten! Daarbij dragen vleermuizen bij aan het in toom houden van de aantallen steekmuggen en de voor groente, fruit en tuinplanten schadelijke nachtvlinders en kevers.

Groen + water + donker = vleermuizen

Vleermuizen zijn bovendien goede indicatoren voor een duurzame, natuurinclusieve omgeving. Vooral daar waar mensen in hun eigen omgeving genoeg ruimte laten voor natuurlijk groen, waterrijke natuur en een donkere nacht komen veel vleermuizen voor. Wij – en u vast ook - zijn daarom heel erg benieuwd of vleermuizen ook bij u in de tuin rondvliegen. Als u ‘s avonds in de schemering nog graag in de tuin zit dan kunt op 25 en 26 mei 2019 dat ontdekken op de eerste Nationale Vleermuistuintelling!

Meedoen met de Vleermuistuintelling

Om vleermuizen te zien kunt u het beste vanaf zonsondergang een uurtje in uw tuin gaan zitten. Dat is op 25 en 26 mei vanaf ongeveer 21:40 uur. Om het silhouet van een vliegende vleermuis goed te kunnen zien zoekt u een plekje van waaruit u vrij zicht hebt op een stuk avondhemel. Bij voorkeur met ook wat zicht op een boom of struiken. Als u dan vleermuizen ziet kunt u op www.tuintelling.nl doorgeven hoeveel vleermuizen u in of boven uw tuin hebt zien vliegen en welke soort u denkt dat het is. Voor het bepalen van de soort heeft de Zoogdiervereniging een eenvoudig hulpmiddel gemaakt: de Zoekkaart voor de meest voorkomende vleermuizen in Nederland. Met deze zoekkaart kunt u op basis van de grootte van de vleermuis en de manier van vliegen zelf ontdekken welk soort of soorten vleermuizen er in uw tuin voorkomen. De zoekkaart kunt u gratis aanvragen of downloaden bij de Zoogdiervereniging: https://www.zoogdierwinkel.nl/content/zoekkaart-meest-voorkomende-vleermuizen-nederland.

De Vleermuistuintelling wordt mede mogelijk gemaakt door de Provincie Brabant.

Laat ook de vleermuizen meetellen en doe mee met de NATIONALE VLEERMUISTUINTELLING op 25 en 26 mei 2019!

Tel mee en film de vleermuizen in uw tuin.

Doet u mee met de Nationale Vleermuistuintelling en geniet u van de vleermuizen in uw tuin? Laat ons dan meegenieten! Pak uw smartphone, foto- of videocamera en film de vleermuizen. Zet uw filmpje op Youtube en deel het met ons via Facebook, Twitter, LinkedIn. Of stuur uw filmpje via een linkje of WeTransfer naar info@zoogdiervereniging.nl.

Tekst: Erik Korsten & Elze Polman, Zoogdiervereniging.
Illustraties zoekkaart: Peter Twisk

Publicatiedatum: 09 mei 2019