Project ‘Wildcamera Nijmegen’ brengt bijzondere stadsbewoners in beeld

10 november 2016

Op de Buitenschoolse opvang (BSO) de Zevensprong in Nijmegen Dukenburg draait een ‘citizen science’ project: met wildcamera’s wordt onderzoek gedaan naar het voorkomen van wilde zoogdieren in stedelijk gebied. De tussenresultaten zijn zeer verassend.

Eerder dit jaar is in vier gemeenten het burgerwetenschapsproject ‘pilot Hopping camera’s’ van start gegaan, waarbij bewoners onderzoek doen naar wilde zoogdieren in hun tuin met behulp van een geleende wildcamera. Het project loopt in  de gemeenten: Amersfoort, Wageningen, Deventer en Nijmegen. Inwoners van deze gemeentes hebben volgens een vast protocol een wildcamera  ingezet in de tuin en zijn daarmee deelnemer en uitvoerder in een echt wetenschappelijk onderzoek.

Elke deelnemende gemeente heeft een eigen draai gegeven aan het project WILDCAMERA. In Nijmegen is gekozen voor de wijk Dukenburg en om samen te werken met BSO (Buiten Schoolse Opvang) de Zevensprong. Het project ‘Hopping camera’s’ is in Nijmegen gekoppeld aan het project ‘stadsdas’ van Stichting Das en Boom en wordt gefinancierd door de gemeente vanuit haar campagne 'groen verbindt'. In Dukenburg komen  dassen voor die in de stad leven, en hoe gaaf zou het zijn om die in een achtertuin op de wildcamera te krijgen!  Op de BSO heeft natuurkenner en stadsvogelambassadeur  Jochem Kühnen namens het project een presentatie gegeven over dassen en samen met de kinderen van de BSO wildcamera’s opgehangen bij de stadse dassenburcht in Dukenburg. Dit leverde prachtige foto’s op van dassen, maar ook van een vos! Jochem Kühnen: “Het is natuurlijk bekend dat vossen wel eens een plekje in een burcht bij dassen mogen gebruiken. Maar op zo’n plekje das én vos dat is wel erg gaaf”. 


Das en vos samen op de camera (foto: WILDCAMERA).

Momenteel ‘hoppen’ vier wildcamera’s tussen de tuinen van BSO kinderen.  Daardoor wordt duidelijk welke  wilde zoogdieren er door hun tuinen scharrelen. Door ook de grootte van de tuin op te meten en te kijken naar de inrichting, wordt aan het eind van het project duidelijk welke type tuin het meest wordt gewaardeerd door wilde zoogdieren. Dat geldt ook voor de dassen die door de camera’s al in verschillende tuinen zijn vastgelegd. Met het project maken we tuineigenaren bewust dat de inrichting en het beheer van hun tuin van invloed is op aantrekkingskracht voor wilde dieren.


Das in een tuin (foto: WILDCAMERA).

Van het afgelopen jaar is veel geleerd en inmiddels is de ‘pilot Hopping camera’s’ omgedoopt tot het langlopende project “WILDCAMERA – zoogdieren in de achtertuin”. Ouders en kinderen die meedoen aan het project zijn heel  enthousiast. Iedereen wil toch weten wat er ‘s nachts door de tuin scharrelt? Vooral kinderen vinden het project prachtig en maken gretig kennis met wilde(zoog)dieren in hun tuin. Regelmatig vragen familie en vrienden uit andere gemeentes of zij ook een camera in hun tuin kunnen krijgen. Helaas is dat niet mogelijk vanwege het  beperkte aantal wildcamera’s, maar voor 2017 kunnen nieuwe gemeenten zich (aan)melden. In elke deelnemende gemeente worden dan gedurende 12 maanden met vier wildcamera’s tenminste 40 tuinen onderzocht. Door te samen te werken met lokale vrijwilligers en leencamera’s van de Wageningen Universiteit kan het project goedkoop en efficiënt worden uitgevoerd. Voor meer informatie over de mogelijkheden in uw gemeente kan contact worden gelegd door een e-mail te sturen naar ‘cameravallen@zoogdiervereniging.nl’.

Het burgerwetenschapsproject  ‘WILDCAMERA – zoogdieren in de achtertuin’ is een initiatief van de Zoogdiervereniging, Wageningen University & Research, Natuurpunt (BE) en Ecologisch Adviesbureau Silvavir.

Tekst: Sil Westra (Silvavir) en Maurice La Haye (Zoogdiervereniging).