Bevergeil in vanille-ijs?

We kennen allemaal de kreet ‘met natuurlijke smaakstoffen’ op voedingsmiddelen. Je denkt dan niet direct aan stoffen uit bevers. Toch kan dit wel zo zijn, claimt het KRO-programma Keuringsdienst van Waarde in een tweeluik, waarvan afgelopen donderdag deel 1 is uitgezonden.

Wat is bevergeil eigenlijk?

Bevers leven in territoria. Grenzen van het territorium worden met geursporen gemarkeerd met het zogenaamde ‘bevergeil’. Dit heeft een zeer bijzondere geur dat het best omschreven kan worden als een combinatie van schoensmeerolie en een ziekenhuisgeur. Deze geursporen worden, vanuit twee klieren bij de anus, afgezet op zelf opgekrabde heuveltjes van modder en/of rottende plantendelen. Deze heuveltjes hebben een onregelmatige vorm, zijn 10 tot 30 cm in doorsnee en 10 cm hoog en komen vooral voor daar waar de bever vaak in en uit het water gaat.

In voedsel?

De verslaggevers van de Keuringdienst van Waarde werden op het spoor gezet door de Engelse kok Jamie Oliver. In een TV-uitzending noemde hij het gebruik van bevergeil als smaakstof in ons voedsel. Beverdeskundige Vilmar Dijkstra van het bureau van de Zoogdiervereniging nam de KRO vervolgens mee naar Nationaal Park De Biesbosch om te laten zien wat bevergeil eigenlijk is. En hoe het ruikt en smaakt. De Europese bevers zijn strikt beschermd, maar op hun neven in Canada en de Verenigde Staten kan worden gejaagd. Eén van de producten van die jacht bleek inderdaad de anaalklieren van bevers te zijn. Gezegd wordt dat het uit deze klieren gewonnen bevergeil wordt gebruikt in producten met een vanillesmaak, zoals ijs.

A.s. donderdagavond is het tweede deel van de zoektocht naar het gebruik van bevergeil in voedsel. Allemaal kijken, want deel 1 smaakte naar meer! Meer informatie en het terugkijken van deel 1: http://keuringsdienstvanwaarde.kro.nl/.

 

Foto: Sil Westra
Tekst: Zoogdiervereniging