Effect van PV-panelen op het microklimaat onder dakpannen
Een essentieel component in de energietransitie is de omzetting van zonnestraling in elektriciteit en warmte. De bijdrage van zonnestroom aan het eindverbruik van hernieuwbare energie in Nederland is ruim 13 procent [1] echter betreft dit slechts 2,1% van het totale energiegebruik [2]. De productie van zonnestroom neemt de afgelopen jaren sterk toe [1]. In Nederland worden massaal zonnepanelen geplaatst, anderhalf miljoen woningen zijn reeds voorzien van zonnepanelen op het dak [2].
De energietransitie en noodzaak tot isolatie en renovatie van bestaande woningen zorgen voor het in rap tempo verdwijnen van potentiële verblijfplaatsen voor gebouwbewonende soorten vleermuizen. Naar schatting worden bij 200.000 woningen per jaar ingrijpende isolerende maatregelen toegepast die verstorend werken voor eventueel aanwezige beschermde soorten [3]. Hierdoor verdwijnen in rap tempo potentiële verblijfplaatsen voor gebouwbewonende vleermuizen [4] [5], (Haarsma, 2020) en [6].
De effecten van het plaatsen van zonnepanelen op daken zijn echter niet bekend, er zijn vrijwel geen publicaties die een negatief effect aantonen van zonnepanelen op verblijfplaatsen van vleermuizen. Aangenomen werd dat zonnepanelen zorgen voor schaduwwerking, waardoor dakpannen minder opwarmen door directe zonnestraling, wat mogelijk zou kunnen resulteren in een afkoelend effect van potentiële verblijfplaatsen. In 2021 is een pilotstudie gedaan in opdracht van de provincie Fryslân [7]. Dit is enkel een verkennende studie zonder metingen. De vervolgonderzoeken zijn ook gedaan of lopen nog maar deze zijn nog niet gepubliceerd.
Het ministerie van LNV heeft een subsidie ter beschikking gesteld via de Zoogdiervereniging waarvan een onderdeel bedoeld is om nader onderzoek te doen naar de effecten van zonnepanelen op de verblijfplaatsen van gebouwbewonende soorten.
De doelstelling van het onderzoek is het verkrijgen van inzicht in het effect van zonnepanelen op het microklimaat onder dakpannen.
Om antwoord te kunnen geven op de onderzoeksvraag is een proefopstelling gemaakt waarin het dak van een standaard rijtjeshuis met en zonder PV-panelen is nagebootst. Met deze opstelling is gedurende 6 maanden informatie over de temperatuur op diverse plaatsen op het dak verzameld.