Een vleermuis gevonden

Laatvlieger op straat, gewond na een aanrijding. Bron: Erik Korsten

Als je op de grond een vleermuis vindt, dan is er meestal iets met die vleermuis aan de hand. Het dier kan ziek zijn, verzwakt door gebrek aan eten of water, of door een aanrijding of aanval gewond zijn. Hoewel hondsdolheid bij vleermuizen in Nederland heel erg zeldzaam is, moet je toch altijd voorzichtig zijn. Raak daarom het dier niet met je handen aan. Om het dier veilig te stellen kun je het beste een doosje of potje over de vleermuis zetten, er een stevig stukje karton onder schuiven, en het geheel omdraaien. Zie ook onderstaand filmpje.

Op deze manier kun je een gevonden vleermuis veilig in een bakje doen. Bron: Erik Korsten

Lukt het niet, kijk dan of je wel een doosje over de vleermuis kunt zetten. Dan is het dier buiten bereik voor katten en vogels.
In het geval van een in huis rondvliegende vleermuis, kijk dan op deze pagina wat je moet doen.

Als je de vleermuis op deze manier hebt gevangen, kijk dan hieronder wat je moet doen:

  • in het geval van een levende (verzwakt of gewond) vleermuis: 
    Pak een schoenendoos of iets dat daarop lijkt, en maak kleine gaatjes in de deksel. Leg in een hoekje van de doos een schoteltje of jampotdeksel met daarop een natgemaakte propje keukenpapier (zodat de vleermuis niet uitdroogt). Zet het bakje waarin je de vleermuis hebt gevangen (zie filmpje) ondersteboven in de schoenendoos en trek het kartonnetje er onderuit. Doe de deksel op de doos. Zet de doos op een plek waar deze veilig is voor huisdieren. Zet de doos niet in de zon. Bel een vleermuizenopvang of vleermuisdeskundige bij u in de buurt. Hij of zij zal de vleermuis komen ophalen of instructies geven waar de vleermuis naar toe kan worden gebracht. Als er bij u geen deskundige in de buurt is, zijn soms ook dierenambulances bereidt een vleermuis op te halen.
     
  • in het geval van een dode vleermuis:
    Vang de vleermuis zoals hierboven beschreven en kijk goed of de vleermuis nog beweegt. Onderkoelde vleermuizen kunnen heel traag zijn en dood lijken. Bel een vleermuizenopvang of vleermuisdeskundige bij u in de buurt. Hij of zij zal de vleermuis ophalen of instructies geven over wat met de vleermuis te doen. Ook dode vleermuizen kunnen nog belangrijk zijn voor onderzoek.