Indexen (stippen) en trend (lijn) van de aantalsontwikkeling van de egel in Nederland in de periode 1994-2021. De blauwe band geeft het 95% betrouwbaarheidsinterval van de trendlijn aan (Bron NEM; Zoogdiervereniging en CBS).
Bron: NEM

Tellen

Alles begint met goed kijken.

Telprojecten

Otter

Otters tellen

2 out of 5 stars
3 out of 5 stars
Braakbal van een bosuil (Bron: Annemarie van Diepenbeek)

Braakballen onderzoeken

4 out of 5 stars
Gehele jaar
Bunzingfamilie in het Weerterbos

Marters tellen

Lente + zomer
Ree (© Maaike Plomp)

Losse waarnemingen

Wilt u eenmalig een melding doorgeven, bijvoorbeeld van een das? Ook dat is mogelijk en bijzonder nuttig. Want bij elkaar opgeteld vormen al deze losse waarnemingen een krachtig instrument voor natuurbehoud, onderzoek en beleid. Losse waarnemingen kunt u op twee websites melden:

Nog meer tellingen

Egeltelling

Elk jaar organiseert de Zoogdiervereniging samen met Egelbescherming Nederland in september de egeltelling. Doe ook mee en kijk in het telweekend of deze markante soort ook in jouw tuin rondsnuffelt.

Egels tellen

Mollentelling

Een andere soort waar elk jaar een telling voor wordt georganiseerd is de mol. In februari is het tijd om mollen te tellen. Meestal gebeurt dat door molshopen in kaart te brengen. Doe mee en zorg voor data over de mol!

Mollen tellen