Cursus vleermuisgeluiden voor gevorderden = vol

Zit vol
21 maart 2024
Natuurplaza, Toernooiveld 1, Nijmegen
€ 495,- ex btw
Gewone grootoorvleermuis (© Wesley Overman)
Gewone grootoorvleermuis (© Wesley Overman)

De Zoogdiervereniging organiseert de eendaagse cursus ‘Analyse van vleermuisgeluiden voor gevorderden’ op 21 maart 2024.

De cursus is vol. Nieuwe aanmeldingen komen op de wachtlijst

 

In het veldwerk voor en onderzoek naar vleermuizen wordt tegenwoordig gebruik gemaakt van diverse ‘ultrasound detectors’ met een Time Expansion en/of Real Time systeem. Het gaat van actief opnemen bv. met Pettersson D240x of D1000, of Anabat Walk About in de hand, tot automatisch registreren met bv. Batloggers op de auto of aan de rugzak. In onderzoek bij windmolens of op nazomer-zwermlocaties worden ‘stand alone’ systemen gebruikt Batcorders, Pettersson D500, Batloggers, Soundmeters (SM-4) of Anabat Express of Swift. Ultrasone microfoons gekoppeld aan software op smart- of IPhone of laptop worden ook steeds populairder.

Voor een zekere determinatie, voor naslag en als bewijsmateriaal (zoals bijvoorbeeld voor toevoegen van zeldzame soorten aan de NDFF wordt gevraagd, en ook in het vleermuisprotocol wordt aangeraden) worden opnames gemaakt van de vleermuisgeluiden.

Naast de keuze uit verschillende detectorsystemen wordt ook de keuze in geluidsanalyse programma’s steeds groter. Er zijn nieuwe analyse methoden bij gekomen en ook in het herkennen van soorten is in ontwikkeling. Naast de handmatige analyses, zijn er semiautomatische- tot bijna volautomatische herkenningsprogramma’s.

Welk detectorsysteem en geluidsprogramma past er het beste bij het onderzoeksdoel? Wat zijn de beste instellingen? Hoe zijn soorten aan de hand van het geluid te herkennen? Wat zijn de belangrijkste kenmerken en in welke situatie kunt u een set van kenmerken gebruiken? Hoe leest u een sonogram, spectrogram en powerspectrum? Waar zijn goede referentiegeluiden te vinden?

De cursus Analyse van vleermuisgeluiden gaat in op zowel de eigenschappen van de verschillende apparaten als analyseprogramma’s.


Inhoud van de cursus

Tijdens deze cursus leren deelnemers hoe ze een goede keuze kunnen maken uit de verschillende type detectors en geluidsanalyse programma’s. Er wordt uitgebreid ingegaan op definities van geluidsparameters en de juiste methode van meten. Theorie en praktijk worden gecombineerd.

Tijdens de theorie wordt ingegaan op:

 • typen detectors
 • optimale instelling van opnamen met detector-recorder
 • typen van geluidsanalyses
 • gebruiken van referenties
 • correct opmeten van geluiden
 • invloed van artefacten vanuit de omgeving, zoals reflecties, echo’s en doppler-shifts
 • digitale artefacten zoals clipping en aliasing
 • soortkenmerken en intraspecifieke variatie

Vervolgens wordt deze kennis toegepast in een aantal praktijkopdrachten over:

 • optimale instelling van analyseprogramma’s
 • bepalen van opname kwaliteit
 • opmeten van enkele voorbeeldgeluiden
 • uitproberen van andere analyseprogramma’s

De achtergrondinformatie bij de behandelde thema's wordt in de vorm van digitale hand-outs aan de deelnemers ter beschikking gesteld.

Doelgroep

Deze cursus is gericht op (veld)medewerkers en ecologen van ecologische adviesbureaus die regelmatig vleermuisonderzoek doen met vleermuisdetectors. De deelnemers worden geacht zelf een laptop mee te nemen evenals hun eigen geluidanalyseprogramma. Indien u deze niet bezit, zijn er enkele laptops met analyseprogramma’s aanwezig. Geef dit wel bij de inschrijving aan ons door! Om het programma zo goed mogelijk aan te passen aan het niveau van de deelnemers krijgt u na aanmelding voor de cursus een korte vragenlijst om in te vullen.

Docenten

De cursus ‘Analyse van vleermuisgeluiden’ wordt gegeven door Marlot Jonker.

Waar en wanneer

De cursus wordt georganiseerd op 21 maart 2024. De cursuslocatie is Natuurplaza, Toernooiveld 1, Nijmegen.

Kosten

De kosten bedragen € 495,- p.p. exclusief btw, inclusief cursusmateriaal, koffie, thee en lunch. Doorgang van de cursus is afhankelijk van het aantal deelnemers, hierover wordt u uiterlijk een week voor aanvang van de cursus over geïnformeerd. Bij annulering krijgt u uw volledige cursusgeld terug.

Meer informatie

U kunt op maandag t/m donderdag (tussen 9:00 en 16:00 uur) contact opnemen met het secretariaat van het bureau van de Zoogdiervereniging (024-7410500).

Aanmelden

Er is plaats voor maximaal 12 deelnemers, dus wees er snel bij! Aanmelden kan via het onderstaande aanmeldformulier. Na aanmelding ontvangt u een bevestiging van inschrijving en de wijze waarop u dient te betalen.
Annuleren van deelname aan de cursus is alleen schriftelijk mogelijk tot twee weken voor aanvang van de cursus. Daarna wordt het volledige bedrag in rekening gebracht. Bij te weinig deelnemers kan het bureau van de Zoogdiervereniging besluiten de cursus te annuleren (uiterlijk twee weken voor aanvang van de cursus). De volledige voorwaarden zijn hier te lezen.

Vul de achternaam van de deelnemer in (één persoon per keer aanmelden a.u.b.)
Vul de voorletter(s) van de deelnemer in
Vul de roepnaam van de deelnemer in
Vul de adresgegevens van de deelnemer in
Vul de postcode van de deelnemer in
Vul de woonplaats van de deelnemer in
Vul het telefoonnummer van de deelnemer in
Geef hier, indien van toepassing, dieetwensen en/of allergieën op van de deelnemer

Vul de naam van de werkgever in
Vul het adres van de werkgever in
Vul de postcode van de werkgever in
Vul de plaats van de werkgever in
Vul het telefoonnummer van de werkgever in
Vul het e-mailadres van de werkgever in
Geef hier de bij de factuur te gebruiken kostenplaats op indien dit van toepassing is
Geef hier de naam van de contactpersoon of afdeling op indien dit nodig is om op de factuur te vermelden

Deelname aan cursus
De cursuskosten (inclusief cursusmateriaal, koffie/thee en lunch) bedragen €495 ex btw.

Met het invullen van dit formulier gaat u akkoord met de cursusvoorwaarden.
U dient akkoord te gaan met onze privacyregels om deel te nemen aan cursussen van de Zoogdiervereniging.