Onderzoek Vleermuisvriendelijke verlichting Zevenaar - Handleiding batlogger

Vleermuizen zijn een bijzondere groep zoogdieren. In Nederland zijn er 17 verschillende soorten. ’s Zomers zijn er vleermuissoorten die in bossen leven, in kleinschalig agrarische gebieden en op landgoederen. Maar er zijn ook soorten die in en rond het stedelijk gebied leven. Het doen van onderzoek naar vleermuizen is niet eenvoudig. Individuen slapen overdag op plaatsen waar mensen niet of nauwelijks bij kunnen komen en komen pas in de avondschemer naar buiten om te eten. Als vleermuizen genoeg gegeten hebben gaan zijn weer slapen. Veel van het vleermuisonderzoek speelt zich dan ook hoofdzakelijk ’s nachts af. Verlichting kan vleermuizen verstoren. Daarom zijn er vleermuisvriendelijke lampen ontwikkeld door het Bureau van de Zoogdiervereniging en LedExpert (zg. Batlamps) 
Op verschillende locaties in Nederland worden Batlamps toegepast, zo ook bij Zevenaar. Daar worden verschillende armenturen vervangen en wordt gelijk vleermuisvriendelijke verlichting toegepast.Met het huidige onderzoek willen wij nagaan of het effect van Batlamps meetbaar is op de activiteit van vleermuizen bij lantaarns. 
Daartoe plaatsen we automatisch detectoren op de lantaarnpalen. Deze registreren de vleermuisactiviteit onder de lanataarn paal, voor en na dat de armenturen zijn verwisseld. We gebruiken daarvoor één batlogger en twee anabats.