Staat van instandhouding Gelderland, factsheets voor 24 soorten

2019

De provincies zijn sinds 1 januari 2017 het bevoegd bezag voor de passieve en actieve soortenbescherming in het kader van de Wet natuurbescherming op waaronder het beoordelen van ontheffingsaanvragen in het kader van ingrepen in de fysieke leefomgeving en schadebeleid. Bij het al dan niet kunnen verlenen van een ontheffing zijn de gevolgen voor de (gunstige) staat van instandhouding een belangrijk criterium. De provincie wil daarom van een aantal soorten van de Vogelrichtlijn en Habitatrichtlijn weten wat de ‘gezondheid’ van de populatie van Gelderland is.

A nine month small mustelid survey across four research sites in the Netherlands

2019

Abstract: There is a general concern amongst ecologists about the apparent decline of small mustelids in The Netherlands over the past decades. However, little is known about their actual historic and present numbers. To better understand their ecology and the cause of the decline more research into these small predators is a necessity.

Skeleton of an otter (Lutra lutra) with some regular and remarkable alterations

2019

Abstract: On 24 April 2019 the remains of an otter (Lutra lutra) were found on the verge of a road on the island of Sula (Norway). About 95% of skeletal elements were collected. Inspection revealed several recently broken ribs and vertebrae, that may have led to the death of this individual. This paper describes the previously existing skeletal lesions, discusses the most probable cause of death, and attempts to estimate the age of the specimen.

Genetic structure of badger populations in a fragmented landscape: how do barriers affect populations on a genetic level?

2019

Abstract: The expansion of urban area, accompanied by the development of infrastructure, leads to more fragmented natural living space and isolation of wild populations of plant and animal species, including the badger (Meles meles). Fragmentation enhances the influence of genetic drift in these isolated populations. In order to reconnect fragmented populations, corridors have been implemented as mitigation measures. It is unclear, however, whether these measures fully mitigate the effects of fragmentation.

Telganger / 2019-2 / oktober

• Voorwoord
  • NEM Meetprogramma Dagactieve Zoogdieren (konijn)
  • NEM Meetprogramma Vleermuis Transecttellingen
  • NEM Meetprogramma Zoldertellingen Vleermuizen
  • NEM Meetprogramma Wintertellingen Vleermuizen
  • NEM Meetprogramma Dagactieve Zoogdieren
  • NEM Verspreidingsonderzoek Bever en Otter
  • NEM Meetprogramma Hazelmuizen
  • Agenda

Telganger / 2019-1 / mei

• NEM Verspreidingsonderzoek Bever en Otter
  • NEM Meetprogramma Zoldertellingen Vleermuizen
  • NEM Meetprogramma Wintertellingen Vleermuizen
  • NEM Meetprogramma Vleermuis Transecttellingen
  • Rectificatie
  • Agenda

Onderzoek naar het voorkomen van waterspitsmuis en dwergmuis in Berkheide 2015

2015

Staatsbosbeheer heeft het Bureau van de Zoogdiervereniging gevraagd onderzoek te doen naar het voorkomen van waterspitsmuis en dwergmuis in het duingebied van Berkheide, onderdeel van het Natura 2000 gebied Meijendel & Berkheide. Doel van het onderzoek was het wel of niet voorkomen van waterspitsmuis en/of dwergmuis vast te stellen.

Telganger / 2016-2 / oktober (pdf)

NEM Verspreidingsonderzoek Bever en Otter
NEM Meetnet Vleermuis Transecttellingen
Gebruik Batlogger buiten NEM Meetnet VTT