2014.01 veldmuisonderzoek Schiphol 2013

2013

van Schiphol Airport proberen dan ook de veldmuisstand op hun terreinen op een
aanvaardbaar minimum te handhaven.
De veldmuisstand is van 2005 tot en met 2008 gemonitord door het KAD (Kenniscentrum
Dierplagen). Er werd gemonitord middels de zogenaamde ‘Heropende Gaatjes-methode’

Telganger / 2013-1 / april (pdf)

2013

• Voorwoord • Overige vleermuizen • Bever en otter • Dagactieve zoogdieren • Wintertellingen vleermuizen • Zoldertellingen vleermuizen • Hazelmuis • Braakbalonderzoek • Jaar van de steenmarter • Cursusprogramma 2013 voor professionals • Huiskatten helpen Zoogdiervereniging • Gezocht: artikelen voor tijdschrijft Zoogdier! • Zoogdierdag • Agenda

2011.42 muizen Oostvaardersplassen 2011

2011

In het buitenkaadse deel van de Oostvaardersplassen grazen jaarrond Heckrunderen,
koniks en edelherten. Het effect van deze dieren op het afwezig dan wel aanwezig zijn
van muizen is regelmatig een onderwerp van discussie geweest. De toename van de
grote herbivoren gedurende de afgelopen jaren zou hebben geleid tot het in
toenemende mate of zelfs volledig verdwijnen van het biotoop voor muizen en
daardoor schadelijk zijn voor muizen etende roofvogels. Bemonstering van muizen in

2011.24 waterspitsmuis Poels- en Fluttersbeek

2011

Waterschap Regge en Dinkel hebben plannen om de Fluttersbeek en een deel van de Poelsbeek
(tussen Haaksbergen en Goor; zie afbeelding) te saneren vanwege de daar aanwezige
koperverontreiniging. Voordat de saneringswerkzaamheden kunnen worden uitgevoerd moet het
waterschap zich onder andere op de hoogte hebben gebracht van de binnen het projectgebied
aanwezige beschermde natuurwaarden.

2012.01 Veldmuisonderzoek Schiphol 2011

Inhoud van dit rapport:

De graspercelen van Schiphol Airport blijken een prima biotoop te vormen voor veldmuizen. De aanwezigheid van deze veldmuizen trekt predatoren als buizerds, blauwe reigers en torenvalken, die op hun beurt een gevaar kunnen vormen voor het vliegverkeer. Medewerkers van Schiphol Airport proberen dan ook de veldmuisstand op hun terreinen op een aanvaardbaar minimum te handhaven. Op verzoek van Schiphol Airport wordt deze monitoring sinds 2009 door de Zoogdiervereniging uitgevoerd.

Telganger / 2007-VONZspecial / juli (pdf)

2007

In deze editie van de Telganger: Nieuwe oude waarnemingen gezocht, Landelijk verspreidingsonderzoek das, Waar zit de boommarter, Noordse woelmuis gevangen, Lok de waterspitsmuis, Nieuwe onderzoeksmethode met lokbuizen, Eikelmuis en hazelmuis, Wanted! Beverspotters, Doorgeven waarnemingen, Zoogdierwaarnemingen vanuit de auto, Gezocht vrijwilligers op kantoor of thuis, WILDzoekers zoeken Wildleiders, Telganger Digitaal, Vacature Senior Projectleider.

Telganger / 2007-2 / november (pdf)

2007

In deze editie van de Telganger: Met auto en boot vleermuizen tellen, Bevers in Limburg voorjaar 2006/2007, Waterspitsmuis verspreidingsonderzoek, Eerste resultaten Zoldertellingen Vleermuizen, Exotische eekhoorns in Nederland, Sterfte onder zoogdieren, Resultaten wintertellingen vleermuizen, Resultaten Dagactieve Zoogdieren 2006, Meetnet Hazelmuis, Oproep: Dode bunzingen gezocht, Nationale braakbalpluisweek WILDzoekers, Colofon, Lustrumviering Zoogdiervereniging VZZ.