Second opinion - ‘Bevers en de geplande overnachtingshaven Spijk’

2015

De Boven-Rijn en Waal behoren tot de drukst bevaren vaarwegen in Nederland. Schippers zijn verplicht om op tijd rust te nemen om de veiligheid te waarborgen. Daarvoor zijn buiten de vaargeul voldoende ligplaatsen noodzakelijk. Tussen Tiel en de Duitse grens is er sprake van een aanzienlijk tekort aan overnachtingsplaatsen. Zonder aanvullende plaatsen kan een deel van de vloot niet optimaal opereren en/of veroorzaakt zij hinder voor de overige vaart.

Inventarisatie bevers voor stroomlijn IJssel

2015

Rijkswaterstaat wil in het stroombed van de IJssel zo min mogelijk obstakels die de afvoer van water belemmeren. Daarvoor wordt ruigte en houtige begroeiing uit het stroombed verwijderd. Deze activiteiten vallen binnen het plan ‘Stroomlijn’. Het Bureau van de Zoogdiervereniging heeft in opdracht van consortium Courant (waaronder Tauw) voor dit project inventarisatiewerkzaamheden in het plangebied uitgevoerd met betrekking tot de bever.

Effecten van damherten op andere zoogdiersoorten in de Amsterdamse Waterleidingduinen

2015

Waternet is beheerder van de Amsterdamse Waterleidingduinen (verder: AWD). In het terrein is sprake van een groeiende populatie damherten. In het voorjaar van 2014 waren dit er circa 2.200 en in 2015 zijn 3.008 dieren geteld (mond. med. V. van der Spek). De populatie damherten lijkt onder andere vanwege vraat steeds meer negatieve effecten op de biodiversiteit te hebben. Waternet wil deze negatieve effecten laten staven op basis van feiten.

Telganger / 2016-2 / oktober (pdf)

NEM Verspreidingsonderzoek Bever en Otter
NEM Meetnet Vleermuis Transecttellingen
Gebruik Batlogger buiten NEM Meetnet VTT
NEM Meetnet Wintertellingen Vleermuizen
NEM Meetnet Zoldertellingen Vleermuizen
NEM Meetnet Dagactieve Zoogdieren
NEM Meetnet Konijnentellingen
Konijnensterfte door RHDV-2
Oproep verse dode eekhoorns en bevers
Lezersonderzoek Telganger en
NEM Zoogdiernieuwsbrief
Help mee en meld een dode wasbeerhond of wasbeer
Nieuwe directeur Zoogdiervereniging
Jaarond Tuintelling

Telganger / 2016-1 / april (pdf)

• NEM Verspreidingsonderzoek Otter
  • NEM Verspreidingsonderzoek Bever
  • NEM Meetnet Vleermuis Transecttellingen
  • NEM Meetnet Wintertellingen Vleermuizen
  • NEM Meetnet Zoldertellingen Vleermuizen
  • NEM Verspreidingsonderzoek Muizen
  • NEM Verspreidingsonderzoek Bunzing Boommarter
  • NEM Meetnet Hazelmuizen
  • NEM Meetnet Konijnentellingen
  • Coördinatie NEM Zoogdiermeetnetten
  • Verpreidingsonderzoek Muntjak
  • Jaarrond Tuintelling
  • ​Agenda

Telganger / 2015-2 / oktober (pdf)

• NEM Verspreidingsonderzoek Bever-Otter
• NEM Meetnet Vleermuis Transecttellingen
• NEM Meetnet Wintertellingen Vleermuizen
• NEM Meetnet Zoldertellingen Vleermuizen
• NEM Meetnet Dagactieve Zoogdieren
• NEM Meetnet Konijnentellingen
• NEM Verspreidingsonderzoek Muizen
• NEM Meetnet Hazelmuizen
• Jaar van de Das
• Jaarrond Tuintelling
• Agenda

Telganger / 2015-1 / april (pdf)

• Verspreidingsonderzoek Muizen
• Meetnet Hazelmuis
• Meetnet Bever en Otter
• Meetnet Dagactieve Zoogdieren (konijnentellingen)
• Meetnet Vleermuis Transecttellingen
• Meetnet Vleermuis Zoldertellingen
• Meetnet Vleermuis Wintertellingen
• Gezocht: Zuid-Limburgse tellers voor meetnetten
• Zoogdierwerkgroep Breda zoekt actieve leden
• 2015 is het Jaar van de Das
• De komst van de bever en de otter in Zeeland
• Agenda

Telganger / 2006-2 / november (pdf)

2006

In deze editie van de Telganger: Verenigde Naties roept 2007 uit tot “JAAR VAN DE DOLFIJN”, Konijn in Nederland krijgt hulp van Wisent, Bevers in Limburg voorjaar 2005 - voorjaar 2006, Resultaten dagactieve zoogdieren 2005, Doorgeven van waarnemingen, Noordse woelmuis verder in voorkomen achteruit, Onderzoek gewenst naar relatie met koeien en paarden, Resultaten wintertellingen vleermuizen 2006, Massale volksverhuizing bij de bruinvis in de Noordzee, Verstandig of niet?

Telganger / 2006-1 / juli (pdf)

2006

In deze editie van de Telganger: Meetnet Hazelmuis, Verspreiding van kleine zoogdieren aan de hand van braakballen, Vogelgriep ppl bij wilde roofdieren, Limburgse zoogdieratlas, Bevers in Limburg, Griend aangespoeld op Schiermonnikoog, Nederlands windmolenpark op zee en zeezoogdieren, Cursussen, Braakballen en de nationale braakbal pluisweek 2006.

2006.37 Parkbos Voorstonden vanuit een vleermuisperspectief

2006

De opdracht voor de Zoogdiervereniging VZZ bestond uit een inspectie van alle boomholten met behulp van een boomcamera op de aanwezigheid en potentie als verblijfplaats voor vleermuizen, eekhoorns en boommarters. Belangrijke bomen dienden ter plaatse gemarkeerd te worden. Het tweede gedeelte van de opdracht bestond uit een beoordeling van de te verwachten effecten bij uitvoering van het landgoed herstelplan weergegeven in Atelier Wilg 2002, waarvan alleen de ingrepenkaart gebruikt is.