Telganger / 2020-1 / april

• Monitoring bevers in Habitatrichtlijngebieden in Gelderland 2018-2019
  • NEM Verspreidingsonderzoek Marters
  • NEM Meetprogramma Zoldertellingen Vleermuizen
  • NEM Meetprogramma Dagactieve Zoogdieren (konijn)
  • NEM Meetprogramma Exoten
  • Agenda

No place to hide: Limited forest cover hampers the availability of suitable habitat for lynx in the Netherlands

2019

In Europe, centuries-long of overharvesting and hunting of large herbivores and carnivores has resulted in extinctions of large mammals, such as the lynx (Lynx lynx). With the expansion of lynx distributions via recolonisation and reintroduction programmes, it is possible that the lynx will again recolonise the Netherlands. This study identified the most important predictors for lynx habitat suitability in the Netherlands and areas in the Netherlands where the ecological requirements of the lynx are met.

Lutra 62(1)_Thomassen_Editorial_2019

2019

One of my favourite natural history books is “Monster of God”, by David Quammen, subtitled “The Man-Eating Predator in the Jungles of History and the Mind”. It tells the story of man’s relationship with big, fierce animals, the ones that can kill and eat us. To illustrate his story, Quammen draws on four examples, three of them mammals (Romanian bears, Russian tigers and Indian lions). He describes the threats to these species, the conflicts that arise where humans and large predators live near one another and the efforts of conservationists.

Telganger / 2019-2 / oktober

• Voorwoord
  • NEM Meetprogramma Dagactieve Zoogdieren (konijn)
  • NEM Meetprogramma Dagactieve Zoogdieren
  • NEM Verspreidingsonderzoek Bunzing Boommarter
  • NEM Meetprogramma Hazelmuizen

Telganger / 2019-1 / mei

• NEM Verspreidingsonderzoek Bunzing Boommarter
  • Rectificatie

Faunasoorten van bossen

2018

De VBNE heeft namens een aantal terreinbeherende organisaties aan de Zoogdiervereniging (namens de soortenorganisaties) gevraagd hoe zij kunnen worden ondersteund met een methodiek die beschikbare kennis ontsluit, zodat beheerders zonder veel werk kunnen bepalen wat belangrijke soorten zijn waarvoor zij zich willen inzetten in hun bos-regio.