Nieuwsoverzicht

Wolf (Bron: Mark Zekhuis)

Wolf in Brabant: gevaar of aanwinst?

07 May 2020

Sinds enige tijd krijgt het Wolvenmeldpunt meldingen van de aanwezigheid van een wolf in Brabant. Niet vreemd, aangezien in omringende gebieden zoals de Veluwe, Vlaanderen (grensgebied) en Duitsland al geruime tijd wolven leven. En nu is de wolf ook gesignaleerd in Brabant. Met stijgende onrust tot gevolg. Steeds meer mensen buigen zich over de vraag: is de wolf een gevaar voor de natuur en de mens of juist een aanwinst?

Wolf duikt op in West-Betuwe

Wolf duikt op bij boomgaard in West-Betuwe

26 maart 2020

Vanmorgen rond 9 uur is een wolf vastgelegd op film in een boomgaard in de West-Betuwe. Volgens de bewoners liep de wolf verder gewoon de weg op in een draf. Het is niet de eerste keer dat een rondzwervende wolf opduikt in de Betuwe. We roepen iedereen op het dier met rust te laten en afstand te bewaren mocht je het dier zien.

Het bijzonder fraaie beeld van de wolf is vanmorgen ingestuurd aan het Wolvenmeldpunt van de Zoogdiervereniging. Hierop zijn alle kenmerken van een wolf duidelijk zichtbaar:

Wolf (Bron: Mark Zekhuis)

Nieuwe monitoringsdata Duitsland: “Je kunt ervan uit gaan dat wolven blijven komen”

12 december 2019
De wolf is al bijna 20 jaar terug in het oosten van Duitsland. Met name het aantal roedels is de laatste jaren flink gegroeid. Nieuwe monitoringscijfers bevestigen dat wolven in Duitsland zich voornamelijk in noordwestelijke richting verspreiden. Op grond van deze cijfers mogen we verwachten dat er wolven naar Nederland zullen blijven komen.
Wolf (© Maaike Plomp)

Wat te doen met minder schuwe wolven?

24 oktober 2019

De wolf is weer gevestigd in Nederland en nu in het najaar is de kans groot dat nieuwe wolven naar Nederland komen. Wolven zijn slim en passen zich gemakkelijk aan en laten daarom zeer uiteenlopend gedrag zien, maar wat is normaal gedrag? Volgens het advies van het Large Carnivore Initiative for Europe is dit afhankelijk van omgevingsfactoren, individuele persoonlijkheid en individuele ervaringen van een wolf.