Nieuwsoverzicht

Brabantse Vleermuiswerkgroep laat vleermuizen beter wegkruipen.

21 november 2018

Voor vleermuizen gaat binnenkort de periode van winterslaap echt in. Ongeveer de helft van de Nederlandse vleermuissoorten overwintert graag in oude bunkers, mergelgroeven, forten en speciaal voor hen aangelegde vleermuiskelders. Dit jaar besteedde de Vleermuiswerkgroep Noord-Brabant aandacht aan de verbetering van een aantal van deze vleermuiskelders: ze plaatsten speciale wegkruipstenen zodat dat vleermuizen er zich beter kunnen schuilhouden.

Wintertijd verstoort nachtdieren in de zomer

07 november 2018

In het recente debat over de keuze voor het afschaffen of behouden van de zomertijd is vooral aandacht besteed aan maatschappelijke en economische gevolgen. Over de gevolgen voor de natuur werd echter gezwegen. Onterecht, volgens vleermuisdeskundigen Herman Limpens en Kamiel Spoelstra. Door een keuze voor wintertijd zullen nachtdieren in de zomer vaker en langer verstoord worden door kunstlicht.

Jonge boommarters leggen het loodje

11 september 2018

Op de Veluwezoom wordt onder andere met cameravallen de voortplanting van boommarters onderzocht. In de periode juli-augustus komen de moeders samen met hun kroost naar de cameravallen om daar te snoepen van de aangeboden pindakaas. De droogte en hitte heeft er deze zomer voor gezorgd dat het grootste deel van de jonge boommarters het niet heeft gehaald.