Voortplanting wasbeer in Nederland een feit
14 december 2017Tijdens monitoringsonderzoek naar otters in de Gelderse Poort, verscheen een wasbeer in beeld op een cameraval in de Rijnstrangen. Reden om even stil te staan bij deze exoot.
Tijdens monitoringsonderzoek naar otters in de Gelderse Poort, verscheen een wasbeer in beeld op een cameraval in de Rijnstrangen. Reden om even stil te staan bij deze exoot.
Bij onderzoek naar de effectiviteit van agrarisch natuurbeheer in Sambeek (Noord-Brabant) is de wezel afgelopen september op maar liefst zeven van de tien locaties waargenomen.
De algemene indruk is dat het niet goed gaat met de wezel, hermelijn en bunzing. Hoogstwaarschijnlijk komt dit hoofdzakelijk doordat hun leefomgeving achteruit gaat. Hoe is dit te verbeteren?
Vanaf half september is het bronsttijd voor edelherten. De komende weken zijn er op verschillende plekken in Nederland excursies om de activiteiten van bronstige edelherten te bekijken.
Op 16 en 17 september is het ‘Egelweekend 2017’. Tijdens dit Egelweekend roept de Zoogdiervereniging iedereen op om waarnemingen van egels door te geven, bijvoorbeeld uit eigen achtertuin of buurt.
In het Rijk van Nijmegen leken tot nu toe alleen een aantal zwervende boommarters voor te komen. Recent werd echter een jong boommartervrouwtje dood gereden dat afgelopen zomer waarschijnlijk voor het eerst jongen had.
Op de Veluwezoom wordt al jaren onderzoek gedaan naar de voortplanting van boommarters. Op 8 juli werden met behulp van een cameraval jongen vastgelegd die met hun moeder meegaan.
De maanden juli en augustus zijn de ideale tijd om reeën te observeren. Reeën zijn dan namelijk bronstig en laten zich gemakkelijker zien en horen.
De afgelopen jaren is door de Zoogdiervereniging een nieuwe methode ontwikkeld om het voorkomen van de zeldzame noordse woelmuis vast te stellen: eDNA uit keuteltjes.
De jonge boommarters zijn inmiddels zo oud dat ze meer ruimte nodig hebben om zich goed te kunnen ontwikkelen en verlaten daarom hun nesten in boomholten.