
Voortplanting wasbeer in Nederland een feit
14 december 2017Tijdens monitoringsonderzoek naar otters in de Gelderse Poort, verscheen een wasbeer in beeld op een cameraval in de Rijnstrangen. Reden om even stil te staan bij deze exoot.
Tijdens monitoringsonderzoek naar otters in de Gelderse Poort, verscheen een wasbeer in beeld op een cameraval in de Rijnstrangen. Reden om even stil te staan bij deze exoot.
Vanaf half september is het bronsttijd voor edelherten. De komende weken zijn er op verschillende plekken in Nederland excursies om de activiteiten van bronstige edelherten te bekijken.
Op 16 en 17 september is het ‘Egelweekend 2017’. Tijdens dit Egelweekend roept de Zoogdiervereniging iedereen op om waarnemingen van egels door te geven, bijvoorbeeld uit eigen achtertuin of buurt.
De maanden juli en augustus zijn de ideale tijd om reeën te observeren. Reeën zijn dan namelijk bronstig en laten zich gemakkelijker zien en horen.
De afgelopen jaren is door de Zoogdiervereniging een nieuwe methode ontwikkeld om het voorkomen van de zeldzame noordse woelmuis vast te stellen: eDNA uit keuteltjes.
Hazen zijn een algemene soort in Nederland, maar het Groningse platteland heeft een paar bijzondere hazen. Ze zijn wit.
Met dit mooie lente weer is het heerlijk om even met de hond te gaan wandelen in de natuur. Loslopende honden hebben daarbij een groot effect op de wilde zoogdieren.
Afgelopen weekend is het aantal muizen in het bos op de Veluwezoom bepaald. Er bleken redelijk veel bosmuizen en rosse woelmuizen aanwezig zijn.
In deze periode worden vaak grote groepen hazen gezien, van 10 tot 30 tot soms wel 75. Overdag rennen de hazen over de kale velden. Dit schouwspel heet ‘rammelen’.
Elke winter vallen de grote aantallen molshopen op, maar zeker nu, na de wat stevigere vorstperiodes. Hoe komt dat?