
Een goed jaar voor de noren op Tiengemeten!
01 december 2015Merijn van den Hoogenhoff van de Zoogdierwerkgroep Hoekschewaards Landschap doet op enthousiaste wijze verslag over het muizenonderzoek op het eiland Tiengemeten.
Merijn van den Hoogenhoff van de Zoogdierwerkgroep Hoekschewaards Landschap doet op enthousiaste wijze verslag over het muizenonderzoek op het eiland Tiengemeten.
De gewone en de tweekleurige bosspitsmuis zijn middelgrote roodtandige spitsmuizen. Qua uiterlijk zijn beide soorten nauwelijks van elkaar te onderscheiden vandaar de aanduiding Bosspitsmuis spec.
De dwergmuis is een van de weinige muizensoorten waarvan je de aanwezigheid redelijk eenvoudig kunt vaststellen. Oktober is dé tijd van het jaar om in hoog gras en riet nesten van dwergmuizen te zoeken.
De komende maand gaat er poep gezocht worden in het Oostzanerveld. Niet zomaar poep, maar specifiek de keuteltjes van de noordse woelmuis.
In het uiterste zuiden van ons land leeft de hazelmuis (Muscardinus avelllanarius). Door de hazelmuis jaarlijks te volgen, is duidelijk geworden dat de hazelmuis sterk heeft geprofiteerd van alle maatregelen, met een record aantal nesten in 2014.
De noordse woelmuis (Microtus oeconomus arenicola) is een echte ‘hollandse muis’. Het diertje komt alleen nog voor in zeer natte moerasgebieden en in drassige veenweidegebieden. Hollandser kan je het niet hebben.
Jarenlang was de grote bosmuis in Nederland alleen bekend vanuit het uiterste zuidoosten van Limburg. Sinds 2005 is er vanuit het Duitse grensgebied een opmars gaande richting het westen.