
Een goed jaar voor de noren op Tiengemeten!
01 december 2015Merijn van den Hoogenhoff van de Zoogdierwerkgroep Hoekschewaards Landschap doet op enthousiaste wijze verslag over het muizenonderzoek op het eiland Tiengemeten.
Merijn van den Hoogenhoff van de Zoogdierwerkgroep Hoekschewaards Landschap doet op enthousiaste wijze verslag over het muizenonderzoek op het eiland Tiengemeten.
Tijdens de expeditie onder leiding van Naturalis naar St Eustatius is op de rand van de krater van de vulkaan de Quill de tot nog toe voor het eiland onbekende Lesser Antillian long-tongued bat gevangen.
In 2014 zijn er een groot aantal eekhoorns dood gegaan aan de ziekte toxoplasmose. Wat is heeft dit voor invloed op de eekhoornpopulatie?
De onderzoekers van het DWHC hebben, in samenwerking met de Zoogdiervereniging en het RIVM, vastgesteld dat meer dan de helft van de in 2014 onderzochte (rode) eekhoorns is doodgegaan aan toxoplasmose.
Als aanvulling voor het standaard vleermuisonderzoek werkt het Bureau van de Zoogdiervereniging met zogenaamde ‘hopping detectors’. Dit levert tot nu toe verrassende resultaten op.
De komende maand gaat er poep gezocht worden in het Oostzanerveld. Niet zomaar poep, maar specifiek de keuteltjes van de noordse woelmuis.
In het uiterste zuiden van ons land leeft de hazelmuis (Muscardinus avelllanarius). Door de hazelmuis jaarlijks te volgen, is duidelijk geworden dat de hazelmuis sterk heeft geprofiteerd van alle maatregelen, met een record aantal nesten in 2014.
Ieder jaar in het laatste weekend van augustus wordt de Nacht van de Vleermuis georganiseerd. Ontdek de vleermuizen en ga mee op excursie.
Natuurliefhebbers brengen in het voorjaar en zomer vele plezierige uren door in het veld. Niet alleen aanwezigeteken vormen een risico. Recent is de hazenpest opgedoken.
De noordse woelmuis (Microtus oeconomus arenicola) is een echte ‘hollandse muis’. Het diertje komt alleen nog voor in zeer natte moerasgebieden en in drassige veenweidegebieden. Hollandser kan je het niet hebben.