Veganistische steenmarters, een nieuwe trend?

Marters zijn roofdieren, wat betekent dat hun menu voor een groot deel uit dierlijk voedsel bestaat: kleine zoogdieren, eieren, rupsen, kikkers, regenwormen. Dat sommige soorten in het najaar vrijwel vegetarisch of zelfs veganistisch zijn is veel minder bekend.

De steenmarter is een in Nederland wijdverspreid voorkomend roofdiertje. Het menu van de steenmarter is uitermate divers. Ze eten muizen, ratten, jonge konijnen, weidevogels, eieren, kevers, rupsen, kikkers, regenwormen en als ze de kans krijgen ook de kippen uit het kippenhok. Het veelzijdige menu maakt duidelijk dat het een echte opportunist is en dat steenmarters gebruik maken van het voedsel wat beschikbaar is. In de nazomer en herfst zijn dat vruchten en bessen, maar ook bramen, lijsterbessen, peren, appels en pruimen. In deze periode van het jaar zijn sommige steenmarters dan ook vrijwel 100% veganistisch.

Zolang steenmarters hun kostje bij elkaar scharrelen in de vrije natuur merken de meeste mensen vrijwel niks van de omslag van vleeseter naar veganist. Het zal hooguit een enkele scherpe waarnemer opvallen dat de drollen die in het veld worden achtergelaten van kleur en structuur veranderen; van zwarte, dunne drolletjes op een boomstronk of stenen is de poep veranderd in een hoopje uitgemergelde rood-zwarte besjes.

Image
Vegetarische steenmarterpoep (Pieter Winkel)
Vegetarische steenmarterpoep (Pieter Winkel)

Als de drollen in je tuin worden achtergelaten is de omslag echter niet te missen, zoals bij de familie Winkel uit Friesland. Het was de familie Winkel al eerder opgevallen dat de bessenstruiken erg in trek waren. Onder het gaas had een ongevraagde gast een gang gegraven om van de bessen te snoepen, maar ook de pruimenboom bleek in trek. Op de takken van de boom bleken regelmatig afgekloven pitten te liggen. Het plaatsen van een wildcamera maakte duidelijk wie er ’s nachts kwam snoepen: een steenmarter. Netjes poseren voor de wildcamera was er niet bij. De familie Winkel is ondertussen blij verrast met deze gast en heeft verzekerd dat in de moestuin voldoende fruit aanwezig is voor marters en mensen.

Image
Steenmarter eet pruimen in de tuin (bron: Pieter Winkel)
Steenmarter eet pruimen in de tuin (bron: Pieter Winkel)
Publicatiedatum: 25 augustus 2020

Tekst: Maurice La Haye, Zoogdiervereniging
Foto's: Pieter Winkel