Nieuwsoverzicht

Otter

Ottermonitoring: twintig jaar DNA-onderzoek werpt zijn vruchten af

10 juni 2021

Nadat de otter in 1989 formeel uitgestorven was verklaard, is na jaren van voorbereiding in 2002 een herintroductieprogramma gestart, begeleid met monitoringsonderzoek. De uitgezette dieren waren allemaal voorzien van een zender om hun doen en laten te kunnen volgen. Bijzonder was dat, gelijktijdig met het telemetrisch onderzoek, ook is gestart met DNA-onderzoek aan uitwerpselen en dood gevonden dieren. Toentertijd was het gebruik van deze techniek bij het monitoren van soorten betrekkelijk nieuw.

Uit een open stootvoeg uitvliegende rosse vleermuis.

Rosse vleermuizen: ook in gebouwen...

29 mei 2021
Onlangs telden vleermuiswerkers ruim 200 uitvliegende rosse vleermuizen bij een flat in Amersfoort. Niet alleen een bijzonder hoog aantal, maar ook een unieke locatie. Rosse vleermuizen kennen we in Nederland namelijk als een typisch boomholte bewonende vleermuis. Toch worden ze hier de laatste jaren ook in gebouwen aangetroffen. Een nieuw fenomeen, of eerder over het hoofd gezien?
Berkelbever

De eerste 'Berkelbever'

27 mei 2021
Dat de bever met een geweldige opmars bezig in Nederland, is de laatste jaren wel duidelijk geworden. Langs de grote rivieren zijn geschikte plekken inmiddels grotendeels ingenomen door de bever en daarom zien we de bever steeds vaker op de kleinere zijrivieren en beken verschijnen. Zo ook op de grens van Salland (Overijssel) en Gelderland (de Achterhoek) waarover al eerder een bericht is verschenen.
Vleermuistuintelling 2021

Vleermuistuintelling 2021: tel op 28-29 mei zelf de vleermuizen in de tuin!

20 mei 2021
Hoewel nog fris is het echt wel lente, en dus tijd voor misschien wel de spannendste tuintelling van het jaar: de Vleermuistuintelling! In de avondschemering komen vleermuizen tevoorschijn en gaan op jacht naar muggen en andere insecten. Misschien doen ze dat ook wel bij jouw in de tuin? Ontdek het zelf op 28 en 29 mei 2021 en laat op www.tuintelling.nl weten hoeveel vleermuizen jij hebt geteld.
Wolf

Hoe gaan Europese landen om met hun wolven?

13 mei 2021

De Europese wolvenpopulaties hebben zich sinds de jaren zeventig flink hersteld, waarbij in de meeste landen van de Europese Unie een flinke toename van de wolvenpopulatie waarneembaar is. De terugkeer van de wolf is in veel landen onderwerp van een fel debat, vooral als gevolg van probleemsituaties: tussen wolven en mens, tussen wolven en honden en tussen wolven en vee. Een wolf die daarbij betrokken is wordt al snel als probleemwolf bestempeld.

Bosco Verticale (The Vertical Forest) in Milaan

Inschrijving Award Natuurinclusief Bouwen en Ontwerpen 2021 geopend

06 mei 2021
Wat is het meest inspirerende natuurinclusieve bouw-, verbouw- of renovatieproject van 2021? Die vraag staat aan de basis van de tweede editie van de Award Natuurinclusief Bouwen en Ontwerpen. Dit najaar beoordeelt een onafhankelijke jury opnieuw een groot aantal projecten waar natuurinclusief bouwen en ontwerpen in de praktijk is gebracht. De inschrijving voor deelname is vanaf 6 mei 2021 geopend.