Vossen ook op onverwachte plaatsen

15 november 2016

De vos wordt in Nederland op steeds meer plekken waargenomen. Soms ook op heel onverwachtse locaties. Help mee om het verspreidingsgebied van de vos beter in beeld te krijgen en geef je waarnemingen door. 

De beste kans om een vos te zien is in de schemering. Echter op sommige plaatsen zijn vossen minder schuw en ook wel overdag te zien.

De vos is een schemer- en nachtdier en leeft in familiegroepen bij elkaar. Holen worden meestal alleen door de vrouwtjes vossen gebruikt om in te slapen, in winter en voorjaar, als ze drachtig zijn of kleine jongen hebben. In de overige jaargetijden slapen ze meestal, net als de meeste mannetjes het gehele jaar door doen, op een beschut plekje bovengronds. Bijvoorbeeld onder een dichte struik.


Vos op grasveld (foto: Wesley Overman).

De vos komt in vele leefgebieden voor, zowel in bossen en parken, heide en venen, duinen, polders en landbouwgebieden maar ook aan de randen van of in dorpen en steden. Hij leeft waar voldoende voedsel en dekking is en jaagt bij voorkeur in het overgangsgebied van biotopen omdat daar het grootste voedselaanbod is.

Vossen komen dus op veel plaatsen voor. Inmiddels zijn het vaste bezoekers van steden. Bijvoorbeeld een vos die door de binnenstad van Amsterdam struint of de stadsvossen in Den Bosch.
Ook tuinen (zowel in dorpen als steden) worden bezocht. Bij de Jaarrond Tuintelling zijn al 69 vossen in tuinen doorgeven.


Vos in tuin op wildcamera (foto: Bernadette van Noort).

De verspreidingskaart van de vos is aardig gevuld. Toch zijn er nog diverse witte plekken. Help ons de verspreiding van de vos nog vollediger in beeld te brengen!


Waarnemingen van vossen vanaf 2010 (bron: NDFF/Zoogdiervereniging).

Waarnemingen kunnen worden ingevoerd op www.telmee.nl en www.waarneming.nl. Wanneer je een vos in je tuin ziet, meldt ‘m dan op www.tuintelling.nl.
Bekijk de verspreidingskaart op https://www.verspreidingsatlas.nl/zoogdieren.

Publicatiedatum: 15 november 2016