Stappenplan vermindert aanrijdingen met reeën

28 januari 2016

Het gaat goed met de reeën in Nederland. Keerzijde hiervan is dat  het aantal aanrijdingen met reeën  is toegenomen tot zo’n 10.000 per jaar. Dat is te veel, vindt een coalitie van Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, de 12 Landschappen, Dierenbescherming en de Zoogdiervereniging. Mirjam de Vries deed onderzoek naar de effectiviteit van maatregelen om aanrijdingen met reeën te beperken. Zij ontwierp een stappenplan voor beheerders om de beste maatregel voor een specifieke situatie te kiezen en zo het aantal aanrijdingen te verminderen.

Aanrijdingen door gedrag van ree

Het aantal aanrijdingen met reeën varieert gedurende het jaar, doordat het gedrag van de dieren afhankelijk is van het seizoen. De meeste aanrijdingen vinden plaats in de lente. Dan gaan reeën, die in de winter in groepen leven, een meer solitaire periode tegemoet. Verbannen en op zoek naar een nieuwe leefomgeving steken jonge bokken regelmatig wegen over. Tijdens de paartijd in de zomermaanden jagen reebokkken achter potentiële partners aan waardoor beide seksen zonder opletten de weg oversteken.  Deze seizoensgebonden gedragingen leiden tot een verhoogd risico op aanrijdingen.


Reebokken achtervolgen elkaar (foto: Jan Duker).

Aanrijding door gedrag van mens

Door verdichting van de infrastructuur heeft het ree steeds minder aaneengesloten leefgebieden.  Bovendien worden deze vaak verstoord door recreatieve activiteiten (denk aan loslopende honden) en de landbouw (oogsten van beschutting biedend graan en maïs). Dit heeft  tot gevolg dat reeën meer gaan migreren met gevaarlijke situaties bij wegen tot gevolg.


Meldingen ree vanaf 2004.

Maatregelen

Er zijn in Nederland al veel maatregelen getroffen om het aantal aanrijdingen met reeën  te verminderen, met wisselend resultaat. Mirjam de Vries heeft voor Natuurmonumenten 14 bestaande en innovatieve maatregelen onderzocht op onder andere effectiviteit, zoals een wildwaarschuwingssysteem, een virtueel hekwerk en het verlagen van de snelheid. Met de resultaten heeft De Vries een stappenplan ontwikkeld dat beheerders helpt bepalen welke maatregel het beste past bij een specifieke situatie.


Overstekende ree (foto: Jan Duker).

In het  tijdschrift Zoogdier en het bijbehorende rapport met stappenplan kun je meer lezen over dit onderzoek. 

Tekst: Bureau van de Zoogdiervereniging en Natuurmonumenten.

Publicatiedatum: 28 januari 2016