Staatsbosbeheer richt webcamcamera’s op de das: www.volgdedas.nl

30 maart 2015

Na webcams bij de vos, bever, zeearend en oehoe zet Staatsbosbeheer dit voorjaar de camera’s aan bij een nieuw dier: de das. Vanaf nu is via de website www.volgdedas.nl een dassenfamilie uit Drenthe te volgen. Zo wil Staatsbosbeheer in het Jaar van de Das mee vieren dat het goed gaat met de das in Nederland en iedereen kennis laten maken met dit fascinerende dier.

Jaar van de Das
Nadat de das bijna was verdwenen, gaat het nu weer goed met de das in Nederland. Dat vieren we in 2015 met het Jaar van de Das. Om er voor te zorgen dat het goed blíjft gaan, is het belangrijk dat mensen de das beter leren kennen. Daarom hoopt Staatsbosbeheer met Volg de Das op veel positieve aandacht voor deze goedmoedige lobbes.

‘Kasteelheer’
Dassen zijn erg schuw en vooral ‘s avonds en ’s nachts actief. Daardoor is dit boeiende dier nog niet zo bekend bij mensen. De das wordt door kenners wel omschreven als een ‘kasteelheer’. Een hechte dassenfamilie woont generaties lang in eenzelfde burcht, die ze regelmatig schoonmaken. Bovendien zijn ze heel sociaal, je ziet een das zelden alleen.

De dassenburcht
Er zijn twee buitencamera’s geplaats bij de ingang van een natuurlijke dassenburcht in Drenthe. De dassenfamilie die Staatsbosbeheer hier gaat volgen, maakt deel uit van een populatie die al meer dan tien jaar wordt onderzocht. Deze familie staat erom bekend dat ze zich redelijk vroeg op de avond buiten laten zien. Staatsbosbeheer hoopt dan ook op gave nacht- en dagbeelden van dassen.

Camera’s
Staatsbosbeheer vindt het belangrijk dat iedereen kan zien hoe het er aan toe gaat in de natuur. Daarom geven hun boswachters excursies of plaatsen zij deze camera’s waarmee je letterlijk een kijkje kunt nemen in het leven van een das. Bovendien hoopt Staatsbosbeheer door de permanente observatie en met hulp van de volgers meer te weten te komen over de leefwijze van de familie.

Kijk mee!
Kijk mee naar de dassenfamilie op www.volgdedas.nl. Meer informatie over het Jaar van de Das vind je op www.jaarvandedas.nl.  

Publicatiedatum: 30 maart 2015