Landelijke Nacht van de Vleermuis op 28 en 29 augustus 2015

18 augustus 2015

Ieder jaar in het laatste weekend van augustus wordt de Nacht van de Vleermuis georganiseerd. Tijdens deze nacht staan de vleermuizen in de schijnwerpers. Door heel Nederland geven vrijwilligers meer dan 60 vleermuisexcursies. Met deze excursies wil de VLEN aan iedereen laten zien hoe nuttig en bijzonder deze dieren zijn. De Internationale Nacht van de Vleermuis is een initiatief van Eurobats, de Europese
organisatie voor de bescherming van vleermuizen. Dit jaar wordt, in meer dan 30 landen,de 19de Internationale Nacht van de Vleermuis georganiseerd.

In Nederland wordt het evenement gecoördineerd door de Vleermuiswerkgroep Nederland, een onderdeel van de Zoogdiervereniging. Hierbij wordt samengewerkt met de KNNV, IVN, Staatbosbeheer, Natuurmonumenten, diverse provinciale landschappen en veel vrijwillige excursieleiders.
Op vrijdag 28 en zaterdag 29 augustus worden door heel Nederland nachtelijke vleermuisexcursies georganiseerd, waarbij geïnteresseerden de kans krijgen om met een expert op pad te gaan. Met een zogenaamde ‘bat-detector’ wordt gezocht naar vleermuizen. Een bat-detector zet de ultrasone vleermuisgeluiden om naar voor mensen hoorbaar geluid. Voorafgaand aan de vleermuizenwandeling wordt op meerdere locaties een lezing gegeven of vinden aanvullende activiteiten plaats. De activiteiten worden gehouden in natuurgebieden, maar ook in stadsparken. Tijdens de avond wordt veel informatie gegeven over het leven van vleermuizen. Dit is dé kans voor jong en oud om meer te weten te komen over vleermuizen. Hoor, zie en ervaar zelf hoe vleermuizen vliegen,jagen en drinken!

Gewone dwergvleermuis (foto René Janssen).

Kijk voor de activiteitenagenda op www.nachtvandevleermuis.nl. Vleermuizen verdienen meer aandacht. Daarom, ontdek de vleermuizen en ga mee op excursie!

Publicatiedatum: 18 augustus 2015