Egelweekend 2015 op 19 en 20 september

15 september 2015

Op 19 en 20 september is het ‘Egelweekend 2015’. Tijdens dit Egelweekend roept de Zoogdiervereniging iedereen op om waarnemingen van egels door te geven, bijvoorbeeld uit eigen achtertuin of buurt.

De eerste landelijke egeltelling was tijdens het Jaar van de Egel in 2009. Dit weekend was een groot succes, er kwamen meer dan 20.000 meldingen van egels binnen. De jaren erop is er steeds een oproep voor het doorgeven van waarnemingen van egels tijdens (en rondom) het weekend verspreid.

De Zoogdiervereniging wil met het Egelweekend zoveel mogelijk gegevens van egels verzamelen. Door deze waarnemingen (en die van eerdere jaren) ontstaat er een aardig beeld van de verspreiding van egels in Nederland. Waar komen ze voor en waar worden ze niet gemeld? Zijn de witte gebieden uit voorgaande jaren er nog steeds?

Levend en dood

Het gaat om alle egels die in 2015 zijn gezien. Dat mag dus ook van eerder dit jaar zijn. Niet alleen de egels in uw eigen tuin maar ook die u tijdens een wandeling tegen kwam. Het kan daarbij gaan om ontmoetingen met levende egels maar ook dode exemplaren kunnen worden gemeld.

Egelpopulatie is afgenomen

Uit tellingen die de Zoogdiervereniging samen met SOVON organiseert, blijkt dat de egelpopulatie in 2013 is afgenomen. Waarschijnlijk speelt daarbij de lange winter van 2012/2013 een rol. In 2014 heeft de populatie zich niet of nauwelijks herstelt. Waarom herstel in 2014 is uitgebleven is niet duidelijk. Afgelopen winter was vrij mild, we zijn dan ook benieuwd of er dit jaar meer egels worden gemeld.

Egels melden

Melden van egels gaat gemakkelijk. De egel(s) in uw tuin kunt u doorgeven via de Jaarrond Tuintelling.

Voor egels op andere locaties heeft de Zoogdiervereniging een speciale gebruiksvriendelijke module waar iedereen in een paar stappen de waarneming van een egel kan doorgeven. Het meldpunt is te vinden op http://www.zoogdiergezien.nl/node/add/egel.

Natuurlijk kunnen waarnemingen ook worden doorgegeven via Telmee.nl en Waarneming.nl.

Zoogdierfilmpje: de egel

Meer informatie over egels is te vinden op www.zoogdiervereniging.nl/egel. Bekijk een filmpje over de egel op: http://youtu.be/5J7qqJZ73W4.

Publicatiedatum: 15 september 2015