Jonge hermelijn

Bunzing, hermelijn en wezel nu ook beschermd in Flevoland: Tijd voor meer informatie

04 maart 2021

Begin 2021 werd bekend dat de kleine marterachtigen van de vrijstellingslijst zijn afgehaald van de provincie Flevoland, in navolging van Gelderland, Noord-Brabant, Noord-Holland, Overijssel en Zeeland. Dit is goed nieuws, omdat het niet goed gaat met deze soorten, zoals blijkt uit de recente Rode Lijst.

Veldspitsmuis (© Dick Klees)

Verveling tijdens de lockdown? Word braakballenpluizer!

18 februari 2021

Een lockdown, avondklok en afgelopen week ook nog eens een flink pak sneeuw houden deze dagen veel mensen binnen. Slaat de verveling bij jou toe en ben je op zoek naar een (nieuwe) hobby? De Zoogdiervereniging is op zoek naar vrijwilligers voor het NEM Verspreidingsonderzoek Muizen! Niet al ons onderzoek gebeurt in het veld en meedoen aan dit meetprogramma kan zelfs vanaf je eigen bank.

Hoe gaat het in zijn werk?

Wolf (Bron: Mark Zekhuis)

Probleemwolf of probleemsituatie?

17 februari 2021

In het Algemeen Dagblad van zondag 14 februari jl. stond het nieuwsbericht dat in Duitsland een wolvin is doodgeschoten. Het afschieten gebeurde met toestemming van het ministerie van Milieu van de deelstaat Nedersaksen. Dit ministerie gaf in maart 2020 een vergunning af voor het doodschieten van een mannelijke wolf (GW1111m). Dit nieuwsbericht roept veel vragen op. Vragen die we graag in dit bericht willen beantwoorden.

Overstromen Loowaard

Blijf op de Dijk! Bescherm wilde dieren en geef hen de ruimte

05 februari 2021

Het waterpeil op de rivieren stijgt en de uiterwaarden overstromen. Komend weekend wordt de piek verwacht. Het leefgebied van grazers, maar ook soorten als haas, bever en ree neemt flink af. Juist in deze tijd is het extra druk in veel natuurgebieden. Daarom vragen we uw hulp bij het beschermen van deze dieren: blijf op de dijk en gun de dieren de rust en ruimte die ze nu extra hard nodig hebben.

Wolvenfamilie op de Noord Veluwe

Wolvenfamilie floreert op de Veluwe

11 januari 2021

Afgelopen zondagochtend kwart voor tien trok de hele Veluwse wolvenfamilie van acht wolven langs één van de camera’s van de Zoogdiervereniging. Beelden die zo scherp zijn, zijn zeldzaam en het is de eerste keer dat de hele groep tegelijk op film staat. Daarmee wordt bekend dat er van de negen welpen van 2019 en 2020 nog zeven in leven zijn. En dat duidt op ruim voldoende beschikbaarheid van voedsel: herten en zwijnen.

Wolf bij Alde Faenen

Wolf op beeld in Nationaal Park Alde Feanen

07 januari 2021

Een wildcamera van It Fryske Gea heeft een wolf geregistreerd. De camera waarmee de beelden zijn gemaakt was afgelopen maandag net opgehangen en zat zelfs nog in een testfase.

Een wildcamera reageert op beweging met sensoren en vanaf het moment dat er een dier voorlangs loopt worden de beelden vastgelegd. ‘Dat gaat zo snel, dat je eerst een beetje twijfelt of het niet gewoon een hond’, zegt directeur Henk de Vries van It Fryske Gea.

Europese otter

De otter gaat het 'Jaar van de Otter' in als levensvatbare populatie

07 januari 2021

De otterpopulatie is in 2019/2020 opnieuw gegroeid en heeft met een geschatte omvang van 450 individuen de status bereikt van levensvatbare populatie. De hoge verkeerssterfte en lage genetische variatie blijven belangrijke aandachtspunten. Daarnaast beperkt de verspreiding zich voornamelijk tot Noordoost-Nederland. Om een gunstige staat van instandhouding te bereiken is het nodig dat de verspreiding toeneemt.

Vos

Zoogdieren in beeld: de juiste wildcamera juist plaatsen

10 december 2020

Wildcamera’s zijn een ideaal hulpmiddel voor het betreden van de mysterieuze wereld van wilde zoogdieren. Ze maken het mogelijk om dieren ongestoord waar te nemen, op elk moment van de dag en onder de meest uiteenlopende weersomstandigheden. Inmiddels is de markt overspoeld met wildcamera’s. Naast een zorgvuldige opstelling is het dan ook een ware uitdaging om tot een juiste keuze te komen.