
Toxoplasmose bij de rode eekhoorn - een update
01 december 2016In 2014 werden in de zomer en herfst enkele honderden dode eekhoorns gemeld. Ook in 2015 werden er weer eekhoorns gevonden die aan toxoplasmose waren doodgegaan.
In 2014 werden in de zomer en herfst enkele honderden dode eekhoorns gemeld. Ook in 2015 werden er weer eekhoorns gevonden die aan toxoplasmose waren doodgegaan.
De nieuwsbrief Kijk op Exoten is het communicatiemiddel dat alle projectpartners gezamenlijk inzetten om vrijwilligers en professionals in Nederland te informeren over exoten.
De bever hoort thuis in ons land, ook al leidt hun gedrag soms tot problemen. De Zoogdiervereniging heeft daarom een standpunt gepubliceerd over hoe, door gericht beheer, overlast kan worden voorkomen.
De wasbeerhond en de wasbeer worden in Nederland steeds vaker gezien. Het RIVM doet onderzoek naar de risico's van deze dieren voor de volksgezondheid en vraagt mensen dode dieren te melden.
Oktober is dé tijd van het jaar om in hoog gras en riet nesten van dwergmuizen te zoeken. Als je weet waar je ze moet zoeken, kan je de nesten in het najaar relatief eenvoudig vinden.
Uit de resultaten van onderzoek door de Zoogdiervereniging in opdracht van de NVWA blijkt dat de muntjak in Nederland nog nauwelijks voet aan de grond heeft.
Het gaat goed met de Das in ons land. Dat is in elk geval de voorzichtige conclusie van de Zoogdiervereniging en Das&Boom na de afsluiting van het Jaar van de Das.
Hoe snel grote zoogdieren zoals wolf, zwijn of wasbeer nieuwe leefgebieden koloniseren is vaak lastig te achterhalen. Het wordt helemaal moeilijk bij kleine muizensoorten als de grote bosmuis.
Wie een bever wil zien, gaat best ’s nachts op pad. Toch lijken bevers niet erg goed aangepast aan het nachtleven. Mogelijke oorzaken staan beschreven in het tijdschrift Zoogdier.
De verbazing was erg groot toen in januari 2016 een waarneming werd ingevoerd van een otter zwemmend in een Groningse stadsgracht. Het bleek daadwerkelijk om een wilde otter te gaan.