Steenmarterkalender juni: lange nachten

10 juni 2013

Steenmarters zijn uitgesproken nachtdieren. Om vijanden als grotere roofdieren (in Nederland niet meer aanwezig) en mensen (al dan niet met hond) zoveel mogelijk te ontlopen zal de steenmarter vooral tussen zonsondergang en zonsopkomst actief zijn.

In juni (en ook juli) zijn de nachten zo kort dat een steenmarter in landelijk gebied nog wel eens al voor zonsondergang op pad wil gaan of pas na zonsopgang terug komt op de dagrustplaats. Een vrouwtje met jongen dat een goed beschutte dagrustplaats heeft wil ook nog wel eens overdag op pad gaan, zonder de jongen. Waarschijnlijk is het voedsel zoeken met een paar ondernemende jongen in je kielzog niet altijd even succesvol. Als de jongen dan ook nog razende eetlust hebben is de zomernacht wel eens te kort om voldoende voedsel te verzamelen en gaat het vrouwtje in rustige gebieden af en toe ook overdag op strooptocht. Vrouwtjes die in stedelijk gebied wonen doen dit, voor zover bekend, niet. Mannetjes zijn wel kort voor zonsondergang en na zonsopgang actief, maar vrijwel nooit echt overdag. Maar hoe kort de nacht ook mag zijn, een rustpauze wordt er meestal wel ingelast. Meestal wordt deze rustpauze gebruikt om te ravotten met onderweg gevonden speeltjes. De steenmarter kent op zijn nachtelijke routes genoeg plekjes die als tijdelijke rustplaats kunnen dienen.

De Zoogdiervereniging heeft 2013 uitgeroepen tot het Jaar van de steenmarter. Kijk voor meer informatie op www.jaarvandesteenmarter.nl.

Foto: Dick Klees (Studio Wolverine)
Tekst: Bernadette van Noort

Publicatiedatum: 10 juni 2013