Dorstige egels bij warm weer

Momenteel bereiken de temperaturen in ons land recordhoogtes. Er zijn al meerdere tropische dagen geweest waarbij het kwik steeg tot boven de 30 graden Celsius. Niet alleen mensen en huisdieren kunnen hier hinder van ondervinden, ook wilde dieren zoals egels kunnen te lijden hebben onder de hitte. Hierbij gaat het vooral om het gebrek aan water. Daarnaast speelt ook de droogte een rol. Bij langdurige droogte kruipen ook veel prooidieren (zoals wormen, insecten en slakken) diep weg en kan ook honger een rol gaan spelen.

U kunt dorstige dieren in uw tuin een handje helpen door schotels met water neer te zetten. Voor egels kunt u een bakje met water op de grond neerzetten, liefst op een wat beschaduwde plek. Voor vogels kunt u schotels met water beter wat hoger plaatsen, dan is het risico dat drinkende vogels door een kat wordt aangevallen een stuk kleiner. Zorg er voor dat het drinkbakje niet te diep is, anders kunnen er in gevallen kleine dieren er niet meer uitkomen.

U kunt egels nog meer helpen door niet alleen water, maar ook voedsel aan te bieden. Bijvoorbeeld door het geven van pindakaas vermengd met lauw water en dit neer te zetten op een beschutte plek. Ook gedroogde insecten (te koop bij de dierenwinkel) zijn een prima voedselbron. Verder zijn ongepelde pinda’s goed voor ze. Egels hebben een enorm sterk gebit, dus de schil is geen probleem voor ze.

Heeft u een vijver in de tuin, dan is het niet echt nodig om nog extra bakjes water neer te zetten. Dieren drinken net zo graag van het vijverwater. Ook hier geldt dat er voor per ongeluk in de vijver terechtgekomen dieren altijd een mogelijkheid moet zijn om weer uit de vijver te kunnen klimmen. Dit kan door het aanleggen van (delen met) lage oevers of door het plaatsen van een uitloopplankje vanuit het water de oever op.

Tekst: Rob Koelman
Foto: Gerda Nelissen

 

Publicatiedatum: 02 augustus 2013